Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-17

Ajitsuke tamago: Japanskt marinerat löskokt ägg


Ok saker jag älskar: Löskokt ägg, soya och nudlar. Här kommer allt till sin rätt när man marinerar löskokta ägg i en smakrik blandning av soyasås, vinäger och sesamolja och sen serverar ovanpå varma nudlar. Älskart. 

Recept: Servera gärna till denna nudelrätt

Snabbt som ögat: Du kan snabba på processen och lägga löskokt ägg i en mugg/skål med bara soyasås, sesamolja och rapsolja. Koka sen nudlar i valfri buljong, skär itu ägget, lägg det ovanpå nudlarna och skeda över lite av marinaden. Strö över vårlök och chiliflakes och du har en god ramen inom en kvart.

Ajitsuke tamago
Ingredienser:
  • 4 ägg
Marinad
  • 1 dl av varje: kikkoman soyasås, vatten, mirin eller vitvinsvinäger
  • 1/2 dl: sesamolja
  • 1 msk av varje: socker, rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Koka upp vatten i en kastrull. När det kokar - lägg i äggen med en hålslev och koka exakt 6 minuter. Ta upp äggen och skölj i kallt vatten i minst 15 minuter.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden och vispa tills sockret löst sig.
  3. Skala äggen försiktigt och lägg i en skål. Häll över marinaden så alla ägg täcks (fyll på med mer vatten om det inte täcks). Låt marinera i kylskåp minst 1 timme men helst över natten. Håller sig i kylen i 2-3 dagar.
Servering: Ta ett ägg och skär i två delar. Lägg ovanpå nudlar, nudelsoppa eller sallad. Toppa gärna med chiliflakes och sesamfrön.

1 kommentar:

  1. Oj va god mat du gör, hittade din sida när jag sökte på soyamarinerade ägg, jag har inte kommit igen allt men en sak vet jag att jag kommer att göra många rätter från din blogg. Tack för att du delar med sig.

    SvaraRadera