Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-11

Blomkål x 3, äpple, fänkål, potatis, rökt svamp




Tänk vad glad man kan bli av lite blomkål så jag gjorde tre versioner av den till middag; kräm, friterad och stekt. Gott tillsammans med fuskrökt svamp, äpple, fänkål och potatis. Dessutom vegan.

Blomkål x 3, äpple, fänkål, potatis, rökt svamp
Ingredienser 2 portioner:
  • ett ekologiskt blomkålshuvud
  • 1 liten gul lök
  • 3 stora champinjoner
  • 2 äpplen
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 2 tsk liquid smoke
  • 1 dl koncentrerad äpplejuice
  • sparrispotatis eller mandelpotatis
  • 1 liten burk kolsyrat vatten
  • 1 dl valfritt mjöl
  • 1 dl panko eller grovt krossade cornflakes
  • rapsolja
  • salt, peppar
 GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 150 grader. 
  2. Rökt svamp: Skär svampen i två delar och lägg på folieppper i en ugnsfast form. Blanda liquid smoke med äpplejuicen och häll över svampen och vik ihop foliepappret. Sätt in i mitten av ugnen tills resten av maten är klar.
  3. Blomkålskräm: Skär blomkålen i två delar. Bryt ned en del i mindre bitar och lägg i en kastrull med grovhackad lök, 1 msk rapsolja (eller smör), salt, svartpeppar + vatten så det täcker. Sjud på låg värme under lock tills blomkålen är mjuk rakt igenom. Rosta fänkålsfröna i en torr stekpanna några sekunder tills de börjar dofta gott. Häll ned i blomkålsröran. Mixa slätt med stavmixer och smaka av. Sätt på lock och ställ åt sidan.
  4. Friterad blomkål: Blanda kolsyrat vatten med mjöl och panko tills du har en grovklumpig smet (den ska vara typ samma konsistens som pannkakssmet). Skär restrerande blomkål i grova skivor och fyll en tjockbottnad kastrull med rapsolja så det når upp ca 15 cm. När oljan är het doppar du de största blomkålsskivorna i smeten och friterar tills gyllene. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta med havssalt eller flingsalt.
  5. Koka potatisen och skär äpplet i grova skivor.
  6. Stek äppleskivorna + de mindre blomkålsskivorna i rapsolja i en stor stekpanna tills de fått färg.
Servering: Ta ut svampen ur ugnen och sätt kastrullen med blomkålskrämen på en av de heta plattorna så den får upp värmen. Lägg blomkålskräm i botten av varje tallrik, sedan några potatisar, äpple, svamp, friterad blomkålsskiva och de mindre knaperstekta blomkålsskivorna överst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar