Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-09

Casserole eller: Svampgratäng

Ursäkta den övernödiga användningen av engelska men i detta fall går det inte riktigt att översätta den här klassiska amerikanska rätten; Casserole. Martha Stewart har gjort den, Paula Deen har gjort den och majoriteten av 50-talets hemmafruar har säkerligen gjort den. Den mest kända är nog tuna casserole som är en gratängrätt gjort på pasta eller ris som man blandar med burktonfisk och sen häller en burk koncentrerad svampsoppa över och toppar med krossade chips. Låter fantastiskt? Jupp! I min version blir det dock lite mer hjärtvänligt med hjälp av olivolja, grönsaker, yogurt, fullkornsris och färsk svamp. Och jag har inte ens tonfisk i min version eftersom jag inte tycker det tillför något. Det har blivit min sambos nya favoritlunchlåda att ta med sig till jobbet och jag kan ana att det är en bra rätt för barnfamiljer eftersom den är utmärkt att göra på rester och så kan man smyga in i stort sett vilken grönsak som helst.

Klassisk tuna casserole: Prova Pretty Good Foods Merediths version!

Ris: Jag använder fullkornsris i casserolen så det inte blir för likt en vanlig pastagratäng men byt för all del ut riset mot pasta, vita bönor eller potatis. På bilden ovan använde jag skivad potatis som jag varvade med svampröran.

Svampgratäng med ris och gröna ärtor
Ingredienser 1 form:
 • 5 dl kokt fullkornsris eller råris
 • två nävar färsk svamp
 • 4 dl frysta gröna ärtor
 • 1 gul lök
 • 3 dl matlagningsyogurt
 • 1 vitlöksklyfta
 • 3 dl riven ost typ gouda, emmenthaler, herrgård
 • ca 5 dl cornflakes
 • olivolja
 • smör
 • timjan
 • salt, svartpeppar 
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Koka riset enligt instruktioner på förpackningen.
 3. Skiva svampen och löken och fräs i olivolja och en klick smör. När svampen fått färg häller du i ärtor, skivad vitlök, timjan och hackad gräslök. Låt puttra ihop och häll över röran i en bunke. Blanda i yogurt samt riven ost. Smaka av med salt och peppar.
 4. Ta fram en ugnsform och häll i riset, sedan svampröran och så krossade cornflakes överst. Ringla över olivolja och sätt in i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills ytan är gyllene och frasig.
Servering: Ätes ur djupa tallrikar med grönsallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar