Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-21

Dumplings och soppa


De senaste kvällarna har jag antingen gjort olika gratänger (casseroles/one-pots) eller dumplings med buljongsoppa. Dels för att det är himla gott i höstmörkret och dels för att det går snabbt om man har hamstrat bra frysgrönsaker. Vad gäller dumplingsarna gäller samma hamstringsregel - gör ett ordentligt lass när du ändå håller på och frys in så du bara kan ta fram när du blir sugen. Degplattorna till dumplingarna hittar du i välsorterade matbutiker eller i asiatiska mataffärer, eller så kan du göra egna precis som när du gör färska pastaplattor till ravioli. Namnen för dumplings varierar - jiaozi, pot stickers, gyoza m.m beroende på region men det handlar i stort sett om samma sak; små fyllda knyten som man ångar, bräserar, kokar eller friterar och äter med diverse såser och tillbehör. Själva ordet dumpling är mer övergripande och betyder typ tillagat knyte eller degboll och inbegriper även wontons, kams, knödel, potatisgnocchi m.m. Tänk kroppkaka och klimp så har du en svensk version av dumpling. I vilket fall som helst är det SKITGOTT.

Genväg: Har du turen att bo i Malmö finns det himla bra färdiga dumplings med räkor, fläsk eller grönsaksfyllning på Kina Center Livs på Möllevångstorget. Kolla i frysen eller fråga i kassan! Du ångar dem sedan som vanligt eller lägger i soppan i 3 minuter så är de klara.

Brickor: Älskar ju brickor av olika slag. Denna är från Lagerhaus

Får du ej nog av dumplingrecept: Klimp, gnocchi, kroppkakor

Dumplings och soppa
Ingredienser:

gräslöksdumplings
  • ett paket degplattor
  • fyllning: 2 knippen gräslök, 1 knippe glasnudlar, 1 vitlöksklyfta, ca 2 dl hackad grönkål, 1 ekologiskt ägg, 1 msk sesamolja
buljongsoppa
  • god grönsaks- kyckling- eller köttbuljong
  • asiatisk chilikrydda eller chiliflakes
  • bonus: sockerärtor, fläsk, nudlar, ajitsuke tamago
dipsås
  • 1/2 dl kikkoman soyasås
  • 1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
  • sesamfrön
chiliolja
  • vanlig chiliolja eller om du inte hittar det kan du vispa ihop sriracha eller tabasco med rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Krossa nudlarna grovt när de ligger i en påse så de blir mindre delar. Tillaga dem sen enligt instruktioner på förpackningen.
  2. Hacka gräslök, vitlök och grönkål. Fräs snabbt i 1 msk rapsolja + 1 msk sesamolja och rör ned ett knäckt ägg. Blanda tills ägget precis satt sig och dra av från plattan. Blanda ned glasnudlarna och smaka av blandningen med sesamolja.
  3. Lägg ut degplattorna och klicka ut ca 1 tsk fyllning i mitten, vik ihop dem som halvmånar och kläm ihop dem med fuktade fingrar. Lägg på en smördegspappersklädd bricka tills du gjort alla. 
  4. Ångkoka dem i några minuter eller stek dem i väl upphettat rapsolja i en stekpanna tills de fått färg ca 1 minut - häll sedan i ca 1 dl vatten i stekpannan, dra ned värmen och sätt på ett lock. När vätskan är borta är dumplingen klar (därav namnet pot stickers).
  5. Frys in de du inte ska äta på direkten (när du ska äta frysta dumplings lägger du dem bara i ångkokaren (i ca 10 min) eller direkt i buljongsoppan (ca 2-3 minuter) så är de klara - sen kan du antingen äta dumplingsarna direkt ur soppan eller ta upp dem med hålslev och lägga dem på en tallrik vid sidan av).
  6. Blanda ingredienserna till dippsåsen och strössla över lite sesamfrön.
Servering: Lägg upp dumplingsarna på en tallrik och häll över chiliolja och strö över lite gräslök. Häll upp buljongsoppan i en skål och servera med dipsåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar