Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-12

Halloumi, grillade fikon, kikärtor, russin, spenat

Jag tog inspiration från Lisa Förare-Winbladhs briljanta recept med halloumi och fikon i lördagens Sydsvenskan och kom fram med denna juldoftande och saftiga rätt. Juldoftande iom att jag hade kanel, nejlika och senapsfrön i och saftig iom panerad halloumi, fikon och bladspenat. Lite fruktig syra kom från gröna russin som fick ligga och dra i hallonvinäger och så lite honung och rostade nötter ovanpå det hela för att runda av det. Jahapp. Hoppas ni gillar det för det gjorde jag och det var både snabbt och enkelt att göra!

Kryddor: Jag fyndade kryddor från skånska Kryddhuset för 10 kronor styck på ÖoB varav en hette Orient Cous-cous och innehöll bland annat chili, vitlök, ingefära, kanel, peppar och nejlika. Den var himla god och fick bli huvudkryddan för denna rätten.

Halloumi, grillade fikon, kikärtor, russin & spenat
Ingredienser 2 portioner:
  • 1 paket halloumi
  • 2 fikon
  • 4 dl kikärtor
  • 4 dl små linser
  • 3 dl bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1/2 citron
  • 3 msk gröna eller gula russin
  • 1 msk cashewnötter
  • 1/2 dl polentagryn
  • 1 msk hallonvinäger eller rödvinsvinäger
  • 1 msk flytande honung 
  • olivolja
  • kryddor: salt, svartpeppar, orient couscouskrydda eller 1/2 tsk av vardera: chilipulver, malen ingefära, malen kanel, nejlika, senapsfrön, paprika, korianderfrö
GÖR SÅ HÄR: 
  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg bladspenat, kikärtor, hackad vitlök och kvartade fikon i en ugnsform. Mortla ihop kryddorna och strö över (eller använd Orient couscouskrydda). Ringla över olivolja och flytande honung. Sätt folie över formen och kör in i mitten av ugnen.
  3. Koka linserna enligt instruktioner på förpackningen tillsammans med en grönsaksbuljongtärning.
  4. Lägg russinen i en skål och häll över vinäger samt vatten så det täcker.
  5. Skär halloumin i kuber och lägg i en plastpåse. Häll över polentagryn + lite svartpeppar och skaka påsen så allting täcks.
  6. Stek halloumin i rejält med olivolja så varje sida blir gyllene. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper och pressa över citronsaft.
  7. Rosta grovkrossade cashewnötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg.
  8. Ta av folien på ugnsformen och sätt ugnen på grill/övervärme sista 5 minutrarna.
Servering: Blanda linserna med spenat och kikärtor. Lägg upp på tallrikar och toppa med russin, halloumi och rostade nötter. Servera med chilisås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar