Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-07

Havremuffins Gröt on the Go


Jag gjorde Heidikakor häromsistens som jag baserade på idén med fröknäckebrödet, och de försvann i en rasande fart. Så idag var det dags att göra nya och jag provade att göra kakorna i form av muffins istället - som en portabel gröt fylld med bär liksom. Grundsmeten har smak av kardemumma, vanilj och nötter och sedan fyllde jag hälften med plommonsylt och hälften med mosad banan. Kan frysas in och micras upp närsom - perfekt till frukost när man inte har så mycket tid och efter träning hälsar hälsosamma sambon.

Variation: Prova blåbär, jordgubbar, körsbär, passionsfrukt, hjortron, äpple eller annat favoritbär/frukt. 

Muffinsplåt: Behövs ej, men muffinsarna håller formen bättre och är lättare att hantera - finns i olika storlekar på bla IKEA och Lagerhaus. Bakformar finns för en billig penning i stort sett alla matbutiker samt varuhus och köks/inredningsbutiker.

Havremuffins grundrecept
Ingredienser ca 12 st:
 • 5 dl havreflingor (alt rårisflingor om du ej tål havre)
 • 2 ägg
 • 1 dl sesamfrön
 • 1 dl krossat linfrö
 • 2 dl pumpafrön
 • 1 dl hackade valnötter
 • 1 tsk salt
 • 1/2 dl flytande honung
 • 1 msk kardemumma
 • ett kryddmått kanel
 • frön från 1 vaniljstång
 • 5 msk kallpressad nötig rapsolja
 • ca 2-3 dl ljummet vatten eller valfri mjölk (söt sojamjölk eller hasselmjölk är dock godast här)
 • för bananmuffins: 2 bananer
 • för bärmuffins: 1 dl sylt och ca 2 dl färska bär
GÖR SÅ HÄR:
 1. Blanda alla ingredienser i en bunke tills det är som en tjock gröt. Lägg en kökshanduk över och låt svälla i 40 minuter.
 2. Sätt ugnen på 200 grader. 
 3. Klicka ut smeten i bakformar och sätt i en muffinsbakplåt.
 4. Sätt in i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Prova sen en muffins för att se om de är klara eller ej - ugnar beter sig som bekant olika.
För bärmuffins: Blanda ned sylt i smeten i steg 1. Tryck ned några färska bär i mitten av varje muffin vid steg 3.
För bananmuffins: Mosa bananerna och blanda ned i smeten i steg 1
Pynt: I matbutikerna finns färdigblandade kristyrpennor i olika färger, jag gjorde hockeyloggor på mina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar