Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-03

Höstdags! Rostade rotfrukter & svamp med syrat smör


Jag ÄLSKAR ju hösten lika passionerat som man älskade julen som barn. Hösten innebär orange och röda löv, svamp, klar luft, manchesterbyxor, cykelturer med vantar, hockey och hemmafester, flannelskjortor som värmer, nya evenemang, krogar och matiga nyheter i hyllorna. Men framförallt alla innebär hösten fantastiska säsongsvaror som svamp, rotfrukter, vilt, fisk och skaldjur. Svimmar av lycka. Dessutom är årstiden perfekt för långkok, ostiga gratänger och soppor vilket är kanske det bästa som finns. Den här rätten är knappt ens ett recept mer än att man tar de grönsaker och rotfukter man gillar mest och slänger in dem i ugnen och serverar med smaksatt smör. Cirka hur gott som helst och passar till det mesta.

Rostade rotfrukter och svamp med syrat smör
Ingredienser 2 portioner:
  • valfria rotfrukter och grönt (jag använde lök, sparrispotatis, tomat, fänkål och champinjon) 
  • gräslök
  • färsk timjan
  • havssalt
  • rapsolja
  • syrat smör: 50 gram smör, 1 tsk vitvinsvinäger, 1/2-1 vitlöksklyfta, vitpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 250 grader och ta ut smöret så det blir rumstempererat.
  2. Rensa rotfrukterna och grönsakerna och klyfta dem så de blir i liknande storlek.
  3. Lägg allting i en stor ugnsform (eller 2 medelstora - de ska ha mycket plats) och ringla över rapsolja och havssalt. Blanda så allt täcks.
  4. Sätt in i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.
  5. Smör: Vispa ihop smöret med resten av ingredienserna med hjälp av en gaffel så det blir lent och lite fluffigt.
Servering: Lägg upp i djupa tallrikar och klicka över smöret. Toppa med färsk timjan och klippt gräslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar