Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-31

Japansk stir fry med mochi rice cakeDet här blir nästan som en japansk pyttipanna med puffig riskaka, morot, svartkål, vitlök,
nashipäron, alger och sesammarinerat ägg. Otroligt smakrikt och enkelt att göra. Puffig riskaka är inte den här torra ursäkten till riskex som finns i vanliga matbutiker utan är som en smidig fast deg gjort på rismjöl och vatten som hittas i asiatiska mataffärer och går under namnet Rice Cake, Rice Stick eller Mochi på japanska. Man kan koka, grilla eller steka den men jag föredrar att steka den hårt i rapsolja så den får en krispig yta med ett mjukt inre. Det är likt potatisgnocchi eller klimp så i brist på rice stick kan du använda det istället. I och med att det är ris i rätten behövs egentligen inget tillbehör, och är du trött på ägg går det utmärkt med friterad tofu eller skivad kryddig korv som proteinkälla.

Rice cakes: Hittar du inte japanska riskakor så kan du använda potatisgnocchi eller klimp. I så fall kokar du dem först i några minuter tills de flyter upp till ytan - sedan följer du receptet i övrigt. Men du kan enkelt göra rice cakes själv med vanlig vitt rismjöl, se recept HÄR! Mochiko = rismjöl.

Nashipäron: Kallas även japanskt päron eller sandpäron och finns i de flesta stora matbutiker, det ser ut som ett väldigt blekt mjukt äpple. Kan bytas ut mot vanligt päron.

Norialger: Rostat sjögräs som man bla använder till sushi - finns i asiatiska hyllan i din matbutik.
 
Japansk stir fry
Ingredienser 2 portioner:
 • en förpackning rice cakes eller potatisgnocchi 
 • en näve svartkål eller grönkål
 • 1 nashipäron
 • 2 morötter
 • 1 ägg
 • 2 vårlökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • ca 1/2 dl kikkoman japansk soyasås
 • 1 msk risvinäger 
 • 1 msk sesamolja
 • kyckling- eller grönsaksbuljong
 • rapsolja
 • till servering: 1/2 noriark, sesamfrön, sriracha eller annan valfri chilisås
GÖR SÅ HÄR:
 1. Koka ägget i 6 minuter och skölj i rinnande kallt vatten. Skala och marinera i sesamoljan i en mugg. Häll på vatten och rapsolja så det täcker. Plasta och sätt i kylskåp.
 2. Koka upp 4 dl vatten med buljongtärning.
 3. Skölj rice cakes och torka dem torra. Skär rice cakes, morot och nashipäron i munsstora bitar. Skiva lök och vitlök och skär kålen i grova bitar.
 4. Stek rice cakes + morot i het panna med rapsolja tills de fått lite färg. Tillsätt lök och vitlök och rör om. Dra ned värmen till medelhög och häll i soyasås och risvinäger. Rör om och tillsätt några matskedar varm buljong då och då så inte vätskan reducerar helt - det ska vara som en lite klibbig sås i botten. 
 5. Tillsätt kål och nashipäron och blanda allting så kålen mjuknar.
Servering: Häll upp i djupa tallrikar och strössla över sesamfrön och smula över nori. Dela ägget i två delar och klicka på lite sriracha. Smaklig spis!

Ps. Limen på översta bilden är alltså inte med i rätten, den ville bara ha uppmärksamhet och rullade in i bild.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar