Det har varit storm här i Skåne och vad passar väl bättre till middag än värmande och goda soppor? Och eftersom sambon jobbat natt på sjukhuset vill han gärna ha soppa som nattamiddag så därför har det blivit soppa tre dagar på raken så håll i hatten alla soppfans, nu blir det tre soppinlägg på raken. Just denna soppa är gjord på Lollos odlingsskörd av skockor som jag fick i Halloweenpresent - sjukt bra present!
Jordärtskocksoppa med fänkålsfrö
Ingredienser 2 portioner:
- 2 nävar jordärtskockor
- 1 gul lök
- 2 dl mjölk (3% mjölk eller osötad sojamjölk)
- 2 tsk mortlade fänkålsfrön
- 1 msk äpplecidervinäger
- 1 grönsaksbuljongtärning
- balsamicokräm till servering
- rapsolja
- smör (kan uteslutas men ger en rundare smak och mer fett och fett är fan skitgott)
- havssalt, svartpeppar
- Skala och skiva jordärtskockor och lök.
- Fräs snabbt i rapsolja + eventuellt en klick smör. Häll på mjölk, äpplecidervinäger, fänkålsfrön samt vatten så det täcker. Smula ned en buljongtärning och låt puttra på låg värme under lock tills skockorna är mjuka ca 20 minuter.
- Mixa slätt i en blender eller med stavmixer. Fyll på mer vatten om konsistensen är för tjock. Smaka av med havssalt och nymalen peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar