Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-30

Jordärtskocksoppa med fänkålsfrö


Det har varit storm här i Skåne och vad passar väl bättre till middag än värmande och goda soppor? Och eftersom sambon jobbat natt på sjukhuset vill han gärna ha soppa som nattamiddag så därför har det blivit soppa tre dagar på raken så håll i hatten alla soppfans, nu blir det tre soppinlägg på raken. Just denna soppa är gjord på Lollos odlingsskörd av skockor som jag fick i Halloweenpresent - sjukt bra present!

Jordärtskocksoppa med fänkålsfrö
Ingredienser 2 portioner:
  • 2 nävar jordärtskockor
  • 1 gul lök
  • 2 dl mjölk (3% mjölk eller osötad sojamjölk)
  • 2 tsk mortlade fänkålsfrön
  • 1 msk äpplecidervinäger
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • balsamicokräm till servering
  • rapsolja
  • smör (kan uteslutas men ger en rundare smak och mer fett och fett är fan skitgott)
  • havssalt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skala och skiva jordärtskockor och lök. 
  2. Fräs snabbt i rapsolja + eventuellt en klick smör. Häll på mjölk, äpplecidervinäger, fänkålsfrön samt vatten så det täcker. Smula ned en buljongtärning och låt puttra på låg värme under lock tills skockorna är mjuka ca 20 minuter.
  3. Mixa slätt i en blender eller med stavmixer. Fyll på mer vatten om konsistensen är för tjock. Smaka av med havssalt och nymalen peppar.
Servering: Häll upp i skålar och ringla över lite balsamicokräm. Ät gärna grovt lantbröd till så man kan doppa brödet i soppan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar