Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-20

Lammburgare & panerad squash med gruyére


Medans jag satt och skrev visades How I Met Your Mother-avsnittet på tvn där Marshall berättar om den bästa burgaren i New York som han aldrig hittat efter den där första gången och jag fick ångest och blev tvungen att göra hamburgare till middag. Sedan gick vi till Sorgenfri Kultur HQ i industriområdet och tittade på Malmönatten, men det är en annan historia. 

Genväg: Kör Lindströms frysta lammburgare och Quorns gruyéreschnitzel och gör bara salladen samt tillbehören om du har bråttom.


Lammburgare samt squashburgare med gruyére
Ingredienser:

lammburgare
  • lammfärs
  • 1 msk grekisk yogurt
  • 1 tsk mortlade anisfrön alternativt timjan
  • salt, vitpeppar
squashburgare
  • 1 squash
  • en bit gruyéreost
  • 1 ägg
  • valfritt mjöl
  • polentagryn
  • smör
  • rapsolja
  • salt, svartpeppar
sallad
  • 3 palsternackor
  • ca 15 cm rättika
  • ekbladsallat
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 tsk kikkoman soya
  • 1 tsk rosmarin
  • salt, peppar
tillbehör
  • 3 rödlökar
  • socker
  • vitvinsvinäger
  • dijonsenap
  • majonäs
  • några skivor gott lantbröd
 GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Pickla rödlöken: Skiva rödlöken i tunna skivor. Koka upp 5 dl vatten med 2 msk socker, 1 msk salt och 1 dl vitvinsvinäger. Ta av kastrullen från plattan när du ser första bubblan och lägg i lökskivorna. Rör om, ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Sallad: Skär rättikan och palsternackorna till pommes fritesstora stickor. Blanda med ekbladsallaten i en skål och häll i övriga ingredienser.
  4. Squashburgare: Skär squashen på hälften. Skär sedan 1 cm tjocka skivor till stora "plattor". Lägg ut en platta, bred lite dijonsenap på, salta och strö över gruyeré så det täcker hela och lägg på en till platta som lock. Pressa försiktigt ihop. Sätt fram 3 tallrikar och strö ut mjöl i den första, ett vispat ägg i den andre och polentagryn i den tredje. Doppa squashburgaren först i mjölet så det täcks, sedan i ägget och sen i polentagrynen. Stek i 1 msk smör + 1 msk rapsolja i en stekpanna tills varje sida fått färg, lägg sedan över i en ugnsform och skjutsa in i ugnen i 15 minuter.
  5. Lammburgare: Mosa ihop ingredienserna till lammburgaren i en bunke till en jämn smet. Gör ett stekprov med en liten klick och smaka. Justera eventuellt med mer salt, peppar och en äggula om du inte tycker att smeten håller ihop tillräckligt bra. Forma till tennisbollsstora bollar och sätt på en bricka. Stek i rapsolja på hög värme genom att lägga i en boll och sedan trycka till den försiktigt med en stekspade så den får en vanlig burgerform (Shake Schack style). Dra ned värmen och stek någon minut på varje sida.
  6. Rosta skivat lantbröd.
Servering: Lägg upp sallad på tallrikar samt en skiva lantbröd, bred på dijonsenap och majonäs. Lägg dit en burgare och picklad rödlök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar