Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-24

Nötig gryta med russin, mandel och fetaost



Vi har ätit oss igenom flera påsar med nötter och frön här hemma både till frukost, fika, lunch och middag och inte tröttnat än. En annan nötliknande grej som gjort comeback i mitt kök är mungbönan så det är detta denna rätt baseras på, men för att inte balla ur balanseras allt med sötma och mjukt rostade grönsaker. Nomfilibabba med andra ord. Det här är snabbmat som är glutenfritt, mättande och bra för plånboken. Inte så mycket en gryta i och med att man kokar mungbönorna för sig medans övriga ingredienser rostas i ugnen - men sedan blandar man ihop allt på slutet så i brist på bättre ord får det heta gryta, skitsamma.

Vegan: Skippa fetaost.

Mungbönor: Små goda ärtiga bönor som är lättsmälta, inte behöver blötläggas innan kokning och är störtenkla att grodda = mycket bra skafferikompis till litet pris! Smaken är nötlik och man kan göra allt från bönpuré, falafel, burgare och soppa till dessert och gelé på den. Den är vanlig i Asien där den används till typ allt - glasnudlar är till exempel gjorda på mungbönor. Är också god istället för quinoa, bulgur, ris eller marinerade och rostade i sallader. Protein- och fiberhalten är hög och de innehåller mycket vitaminer och mineraler som tex zink, fosfor, järn och vitamin B6 (mmmm B6 som är så gott tänker du och börjar dregla). Mungbönor finns från flertalet märken och hittas vid hälsokosthyllan/torkade bönhyllan. Fler fina recept hittar du HÄR på Bon Appétit, och HÄR på Recept.nu

Nötig gryta med russin, mandel och fetaost
Ingredienser 2 portioner:
  • 2 dl mungbönor (eller råris om du nu har akut bönfobi som min kära mor)
  • en näve brysselkål
  • en näve blomkål
  • 1 röd lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl skalade mandlar
  • 1/2 dl gröna eller gula russin
  • 1/2 dl pumpakärnor
  • 1 dl smulad fetaost eller en bit pecorino
  • 1 msk dadelsirap eller balsamicokräm
  • rapsolja
  • kryddor: kardemumma, garam masala, spiskummin, anchochilipulver eller cayennepeppar
  • salt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka mungbönorna i ca 20-25 minuter i saltat vatten (provsmaka efter 20 min om de är färdigkokta, de ska inte bli mosiga utan ha fint fast tuggmotstånd med nötig smak - tänk pasta al dente).
  3. Skär blomkålen i skivor, skiva rödlöken och skär brysselkålen på hälften. Krossa vitlöksklyftorna och hacka grovt. 
  4. Ta fram en stor stekpanna och häll i rapsolja. Fräs en försiktig nypa av varje krydda och tillsätt råvarorna från punkt 3. När det fått lite färg och vitlöken doftar gott (rör om så det ej bränns vid, det går snabbt) häller du över allt i en stor ugnsform.
  5. Häll i mandlar, pumpakärnor och fetaost i ugnsformen och strö över en nypa salt och peppar. Ringla över lite mer rapsolja och sätt in i ugnen tills det fått fin gyllene färg eller tills mungbönorna är färdigkokta.
Servering: Blanda mungbönorna med de rostade grönsakerna i ugnsformen. Häll upp i djupa tallrikar och ringla över lite dadelsirap eller balsamicokräm. Avsluta med lite mer smulad fetaost eller riven pecorino om du är ett osthuvud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar