Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-01

Quinoasallad med avokado, tomat, aprikos & cashewnötter

En mättande och snabb sallad som passar till en mängd tillbehör (om du nu inte vill äta den rakt upp och ner som den är). Quinoa är som bekant en lurifax vilken likt sötpotatis inte är vad den utger sig för att vara. Man kan lätt tro att quinoa är ett spannmål (och sötpotatis en potatis) när de i själva verket är örter bägge två. Quinoa är således naturligt glutenfritt och kommer i en määääängd olika färger som dock smakar likadant. Dessutom är det fullpackat med proteiner, mineraler och vitaminer och funkar även att göra vegoburgare på. Så testa om du inte provat än men kom ihåg att skölja quinoan först i vatten så eventuella bitterämnen försvinner innan tillagning.


Parmesan: Välj en som inte är lagrad så länge så får du bättre smältegenskaper. Riven lagrad getost går också finfint om du är på det humöret.

Vegan: Polentapanerad stekt tofu samt persiljeolivolja är himla gott till.


Quinoasallad med avokado, tomat, aprikos & cashewnötter
Ingredienser 2 portioner:
  • 4 dl qunioa
  • 2 avokado
  • 1 chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 tomater
  • 2 aprikoser
  • 1 dl cashewnötter eller valnötter
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk kikkoman soya
  • 1 knippe färsk gräslök
  • en bit parmesan
  • salt, peppar
  • yogurtröra: 2 dl grekisk yogurt, 1/2 tsk paprikapulver, 1/2 tsk spiskummin, 2 tsk torkad oregano, salt, peppar + smulad fetaost och/eller strimlad kyckling.
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skölj quinoan noga i ljummet vatten. Koka den sen enligt instruktioner på förpackningen tillsammans med hackad chili, vitlök, salt, peppar, citronsaft och soya.
  2. Rosta cashewnötterna i en torr stekpanna tills de doftar gott och fått färg. Ställ åt sidan och låt svalna.
  3. Skär tomat, aprikos och avokado i tärningar. 
  4. Riv parmesan så du har 1 dl.
  5. Blanda ihop yogurtröran och smaka av med kryddorna. 
  6. Mortla eller krossa grovt cashewnötterna.
Servering: Blanda quinoan med tomat, aprikos, avokado, parmesan och gräslök i en skål. Smaka av med salt och peppar. Strö över krossade nötter och servera med röran alternativt grillat lamm, fläsk, sojakött eller chorizo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar