Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-10-30

Rökig cowboysoppa


När jag var liten brukade mamma säga att vita bönor i tomatsås var vad cowboysarna i vilda västern åt så efter det blev det en av mina favoriträtter. Jag gjorde en soppversion av den med mexikanska smaker eftersom jag tänker att de åt sånt där de red omkring i New Mexico och Texas. Och eftersom det ändå handlar om USA avslutar jag genom att stoppa ned hela ostbitar i soppan som får smälta och bli trådiga. Bra drag hälsar alla ostlovers.

Kryddor: Samtliga kryddor finns bla från Santa Maria och hittas antingen på kryddhyllan eller tacohyllan i din matbutik. 

Pizzasoppa: En mer spartansk version av denna brukar jag kalla Pizzasoppa när man tar bort kryddorna, bönorna och paprikan. Kvar är en krämig tomatsoppa med oregano, vitlök och massa ost = Pizzasoppa! Ringla gärna över smakrik olivolja vid servering.

Cowboysoppa
Ingredienser 2 portioner:
  • 1 burk tomater (helst från märket Mutti)
  • 1 burk vita bönor (eller 2 dl hemkokta)
  • 1 gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1/2 msk råsocker eller farinsocker
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • en bit lättlagrad ost, typ gräddost, edamer eller gouda (de smälter bättre än långlagrade)
  • rapsolja
  • salt, svartpeppar
  • kryddor 1 tsk av vardera: paprikapulver, torkad oregano
  • kryddor 1/2 tsk av vardera: spiskummin, rökt paprikapulver, anchochilipulver, chipotlepulver eller chipotlesås
  • tillbehör: lime, färsk koriander, tortillabröd
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader grill. Skär paprika i grova klyftor och lägg med skalet uppåt i ugnen. Ta ut när skalet blivit svart på sina ställen, ca 15 minuter. Lägg i en bunke och plasta över. När paprikorna svalnat lite drar du av skinnet.
  2. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i rapsolja utan att det tar färg i en stor kastrull. Häll i tomater, den rostade paprikan och vatten så det täcker. Tillsätt buljongtärning, balsamvinäger, socker och samtliga kryddor. Puttra under lock på svag värme i ca 25 minuter.
  3. Mixa soppan slät med stavmixer eller i en blender. Smaka av med salt, peppar och mer chili om du vill ha det starkare.
  4. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och tillsätt bönorna. Låt koka upp igen ca 5 minuter - bönorna får dock inte kokas sönder så håll på medelvärme.
Servering: Häll upp soppan i djupa tallrikar. Skär osten i tjocka stickor och stick ned i soppan. Smula över lite mer oregano och ät med limeskivor, färsk koriander och tortillabröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar