Vegan: Stek tofu eller svamp istället för sesamomelett, samt skippa osten.
Glutenfritt: Quinoa är som bekant en naturligt glutenfri ört som är himla nyttig men gillar du inte quinoa så använd istället rundkornigt ris (tex sk sushiris) alternativt risnudlar eller glasnudlar.
Tips: Salta ej i quinoavattnet eftersom det då lätt blir för salt i och med soyasåsen på slutet.
Quinoasallad med avokado, gurka, sesamomelett
Ingredienser 2 portioner:
- 4 dl quinoa
- 1/2 gurka
- 2 avokado
- 1/2 paket mild fetaost eller salladsost (kan uteslutas)
- 2 vårlökar eller ett knippe gräslök
- 3 ägg
- 2 tsk strösocker
- 2 tsk sesamolja
- sesamfrön
- salt
- rapsolja
- 1/2 dl japansk soya
- 1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
- wasabi
- förslag på tillbehör: tofu, lax, edamamebönor, svamp, rostade alger
- Koka quinoan enligt instruktioner på förpackningen. Häll över i en skål och låt svalna.
- Skär gurkan i kuber och lägg i en skål med 1 msk salt och vatten så det täcker.
- Tärna avokadon och fetaosten och hacka vårlöken.
- Rör ihop ägg, socker och sesamolja. Stek som en omelett i 1 msk rapsolja i en liten stekpanna tills gyllene. Lägg över på en skärbräda och skär i tjocka skivor.
- Skölj av gurkbitarna. Blanda gurka, fetaost och vårlök med quinoa.
- Rör ihop soya, vinäger och wasabi i en skål till önskad styrka och häll över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar