Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-11-19

Japansk quinoasallad med avokado, gurka, sesamomelett

Jag var sugen på något sushi-ish så detta blev min middag. Bra grund som blir variationsrik beroende på vilka tillbehör man väljer - mina favoriter är skivad rå lax eller edamamebönor.

Vegan: Stek tofu eller svamp istället för sesamomelett, samt skippa osten.

Glutenfritt: Quinoa är som bekant en naturligt glutenfri ört som är himla nyttig men gillar du inte quinoa så använd istället rundkornigt ris (tex sk sushiris) alternativt risnudlar eller glasnudlar.

Tips: Salta ej i quinoavattnet eftersom det då lätt blir för salt i och med soyasåsen på slutet.

Quinoasallad med avokado, gurka, sesamomelett
Ingredienser 2 portioner:
  • 4 dl quinoa
  • 1/2 gurka
  • 2 avokado
  • 1/2 paket mild fetaost eller salladsost (kan uteslutas)
  • 2 vårlökar eller ett knippe gräslök
  • 3 ägg
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk sesamolja
  • sesamfrön
  • salt
  • rapsolja
  • 1/2 dl japansk soya
  • 1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
  • wasabi
  • förslag på tillbehör: tofu, lax, edamamebönor, svamp, rostade alger
GÖR SÅ HÄR:
  1. Koka quinoan enligt instruktioner på förpackningen. Häll över i en skål och låt svalna.
  2. Skär gurkan i kuber och lägg i en skål med 1 msk salt och vatten så det täcker.
  3. Tärna avokadon och fetaosten och hacka vårlöken.
  4. Rör ihop ägg, socker och sesamolja. Stek som en omelett i 1 msk rapsolja i en liten stekpanna tills gyllene. Lägg över på en skärbräda och skär i tjocka skivor.
  5. Skölj av gurkbitarna. Blanda gurka, fetaost och vårlök med quinoa.
  6. Rör ihop soya, vinäger och wasabi i en skål till önskad styrka och häll över.
Servering: Lägg upp quinoasalladen på tallrikar och toppa med skivad omelett och sesamfrön. Ät som det är eller med valfria tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar