Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-11-06

Löksoppa med kalvköttbullar och västerbottenost


Jag hittade finfin ekologisk kalvfärs på rea så den fick följa med hem och bli köttbullar i en löksoppa med linser. Älskar meatball soups, älskar kap, älskar balls.

Vegetariskt: Välj grönsaksbuljong och toppa med vegoköttbullar. I blandhushåll kan du göra grunden vegetarisk och sen servera olika köttbullar vid sidan av så får alla välja vad de tycker om.

Persilja: Välj kruspersilja vetja, bladpersiljan har så länge fått stå i ensamt majestät så folk har nästan glömt bort den rara krusbladiga diton som även den smakar ack så gott.

Löksoppa med kalvköttbullar
Ingredienser 2 portioner:
  • 2 stora gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liten morot
  • 4 dl gröna linser eller puylinser
  • 1 kalvbuljongtärning
  • ca 200 gram kalvfärs typ 1/2 litet paket
  • 1/2 dl riven västerbottenost eller prästost
  • 1 äggula
  • 1/2 tsk timjan
  • 1/2 tsk rosmarin
  • färsk persilja
  • smör
  • rapsolja
  • salt, vitpeppar
  • tillbehör: rårörda lingon eller lingonsylt
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skiva lök i halvmånar och stek i en klick smör + rapsolja i en stor kastrull. Tillsätt hackad vitlök, skivad morot, timjan, rosmarin och en nypa salt och vitpeppar. Håll medelvärme för löken ska bli mjuk och genomskinlig utan att ta färg.
  2. Häll sedan i linser, 2 liter vatten och en buljongtärning och låt puttra under lock i 30 minuter eller så lång tid linserna tar att bli färdiga.
  3. Under tider gör du köttbullarna - blanda färs, äggula, ost, salt och vitpeppar och rulla till stora bullar, 3 per portion. Lägg ned i soppan och sjud tills klara, ca 10 min.
Servering: Häll upp i djupa tallrikar och strö över persilja. Servera med rårörda lingon eller lingonsylt i en skål på bordet. Ät med surdegsbröd eller lantbröd med massa smör och ost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar