Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-11-03

Majsbröd med jalapeno & cheddar

Det var svårt att hitta på ett namn på denna - jag tänkte på cornbread med jalapenos, men jag kom inte riktigt på namnet för den svenska motsvarigheten. Ej heller är det ett riktigt majsbröd, men det är heller inte en majspudding eller majsterrin. Jag tror svaret svävar får sväva mjukt mellan dem tre och landa i din mage för gott var det. Fyllningen blev tärnad cheddarost och jalapenos och till detta åt vi bakad sötpotatis, sriracha och bacon (jag) och avokado och fetaostkräm (vegkarln). Majsbrödet som blev över frös jag in och blev gott att rosta upp med smör, tjocka tomatskivor och lufttorkad skinka. Nej nu sög det till i macktarmen och jag måste äta en till hej då så länge lille gulliga matläsare.

Majsbröd med jalapeno 
Ingredienser 1 limpa:
  • 5 ägg
  • 2 dl riven cheddar
  • 5 jalapenos
  • 4 dl polenta majsgryn
  • mjölk
  • 2 småburkar majs
  • 1 tsk paprikapulver
  • olivolja
  • havssalt, svartpeppar
 förslag på tillbehör
  • 1 sötpotatis
  • 1 tsk lönnsirap eller ljussirap
  • 1 avokado
  • några skivor ekologisk bacon
  • 1/3 paket fetaost
  • 2 dl grekisk yogurt eller gräddfil
  • 1 lime
  • sriracha eller annan chilisås
dessutom behöver du
  • limpform, aluminiumfolie och plastfolie
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. 
  2. Skär jalapenosarna på längden och gröp ur fröna och de vita membranen (det är de som är starkast). Skiva.
  3. Knäck äggen i en skål och tillsätt jalapeno, cheddar, majs, salt, peppar, paprikapulver samt polenta. Häll på mjölk tills det liknar en tjock pannkakssmet som lätt grötig i konsistensen.
  4. Olja en limpform eller annan högkantad ungsform. Klä med två lager plastfolie och häll i majssmeten. Ställ formen i en annan större ugnsform och fyll den större formen med vatten till hälften (vattenbad heck yes!). Sätt aluminiumfolie över och skjutsa in i ugnen i 30 minuter.
  5. Skölj och skär sötpotatisen till strips. Blanda med olivolja, lite paprikapulver och salt så allt täcks. Bred ut i en ugnsform (eller på dubbelvikt aluminiumfolie) och ställ åt sidan. 
  6. Blanda fetaost med grekisk yogurt och smaka av med salt och peppar. 
  7. Blanda limesaft med några teskedar sriracha i en skål.
  8. När 30 minuter gått tar du av folielocket på majsbrödet och sätter in formen med sötpotatis. Låt stå ytterligare 15-20 minuter.
  9. Stek upp baconet till önskad krispighet och skiva avokadon. Ringla sirap över den varma sötpotatisen.
Servering: Vänd formen med majsbrödet upp och ner över en skärbräda så den ramlar ut. Skär upp i skivor och lägg upp på tallrikar tillsammans med sötpotatis och valfria tillbehör. Strö gärna över lite mer cheddar på slutet. Frys in resten av majsbrödet. Slutet gott allting gott

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar