Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-11-18

Makrill, brysselkål, svamp, rökt morotskräm med fänkål och saffranssmör

Makrill! Detta geni till fisk även kallad Scomber Scombrus är inte bara nyttig utan även snygg att titta på och skitgod att äta upp. Som tur var fick jag äta just denna fisk igår när Sofia kom över på middag. Maten går snabbt att göra och ingredienserna är billiga så testa nästa gång du har en kompis på besök vetja.

Makrill: Köp en hel i fiskavdelningen på din matbutik och be dem filea den åt dig (det blir lätt söligt i köket om man ska rensa fisk hemma), alternativt köp frysta makrillfiléer och tina upp. Kom bara ihåg att dubbelkolla frysta filéer på ryggben för de kan sitta kvar - drag då bort dem med fisktång eller diska en vanlig pincett och använd.

Rökt morotskräm: Rök för all del morötterna och fänkålen, eller så gör du det enkelt för dig och använder rökessens liquid smoke som du hittar vid såshyllan. 

Vegetariskt: Blomkålstempura (recept kommer snart) hade varit storslaget gott till detta, alternativt pankopanerad halloumi eller pocherat ägg.

Makrill, brysselkål, svamp, rökt morotspuré med fänkål och saffranssmör
Ingredienser 2 portioner:
  • 2 makrillfiléer
  • 1/2 påse brysselkål
  • en näve svamp
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 påse saffran
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 tsk anis
  • smör
  • rapsolja
  • salt, peppar
  • eventuellt tillbehör: mandelpotatis eller sparrispotatis
Morotskräm:
  • 2 morötter
  • 1/2 fänkål
  • 1 schalottenlök  
  • 3 dl valfri mjölk
  • 1 tsk rökessens liquid smoke
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • smör
  • salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva morot, lök och fänkål grovt. Fräs i smör och rapsolja i en kastrull och häll på mjölk och vatten så det täcker. Tillsätt liquid smoke och vitvinsvinäger. Låt puttra utan lock på svagaste värmen så vätskan reducerar utan att det kokar.
  3. Skär brysselkålen i två delar och plocka bort eventuella missfärgade blad. Kvarta svampen och skiva vitlöken. Fräs i smör och rapsolja i en stekpanna på hög värme tills det fått lite färg och häll över i en ugnsform. Sätt in i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  4. Mixa morotskrämen slät med stavmixer eller i en blender. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Rosta fänkålsfrö och anis i en torr stekpanna, häll över i en mortel och krossa. Ställ åt sidan.
  6. Sätt tillbaks stekpannan på plattan och stek makrill med skinnsidan nedåt i rapsolja och smör på hög värme. Dra ned värmen till medel och ös fisken med smöret medans det steks. Det blir klart på någon kort minut.
  7. Klicka i 4 msk smör i en varm stekpanna tillsammans med saffran. Bryn tills det får fin gyllene färg och god nötig saffransdoft.
Servering: Lägg upp morotskräm, brysselkål och svamp i en djup tallrik. Toppa med makrill. Strö över lite mortlad fänkål och anis och häll över saffranssmör. Servera eventuellt med kokt potatis.

3 kommentarer:

  1. Åh gu vad nommigt! Har för mig att du har snackat om en mock lobster soup som du skulle lägga upp receptet till. Snälla göre! Behöver en smak av det ljuva livet utan cashen. Eller iallafall en smak av en riktigt bra soppa!

    SvaraRadera
  2. Ja soppan kommer! Hade helt glömt bort den!

    SvaraRadera
  3. Kolla gärna sopplänken för fler soppor tills mock lobster kommer upp: http://svenssonsmat.blogspot.se/search/label/soppa mina personliga favoriter är favoritmorotssoppan, norrlandssoppan och broccolisoppa med pistagenöt!

    SvaraRadera