
Makrill: Köp en hel i fiskavdelningen på din matbutik och be dem filea den åt dig (det blir lätt söligt i köket om man ska rensa fisk hemma), alternativt köp frysta makrillfiléer och tina upp. Kom bara ihåg att dubbelkolla frysta filéer på ryggben för de kan sitta kvar - drag då bort dem med fisktång eller diska en vanlig pincett och använd.
Rökt morotskräm: Rök för all del morötterna och fänkålen, eller så gör du det enkelt för dig och använder rökessens liquid smoke som du hittar vid såshyllan.
Vegetariskt: Blomkålstempura (recept kommer snart) hade varit storslaget gott till detta, alternativt pankopanerad halloumi eller pocherat ägg.
Makrill, brysselkål, svamp, rökt morotspuré med fänkål och saffranssmör
Ingredienser 2 portioner:
- 2 makrillfiléer
- 1/2 påse brysselkål
- en näve svamp
- 1 vitlöksklyfta
- 1 påse saffran
- 1 tsk fänkålsfrö
- 1 tsk anis
- smör
- rapsolja
- salt, peppar
- eventuellt tillbehör: mandelpotatis eller sparrispotatis
- 2 morötter
- 1/2 fänkål
- 1 schalottenlök
- 3 dl valfri mjölk
- 1 tsk rökessens liquid smoke
- 1 tsk vitvinsvinäger
- smör
- salt, peppar
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skiva morot, lök och fänkål grovt. Fräs i smör och rapsolja i en kastrull och häll på mjölk och vatten så det täcker. Tillsätt liquid smoke och vitvinsvinäger. Låt puttra utan lock på svagaste värmen så vätskan reducerar utan att det kokar.
- Skär brysselkålen i två delar och plocka bort eventuella missfärgade blad. Kvarta svampen och skiva vitlöken. Fräs i smör och rapsolja i en stekpanna på hög värme tills det fått lite färg och häll över i en ugnsform. Sätt in i mitten av ugnen ca 20 minuter.
- Mixa morotskrämen slät med stavmixer eller i en blender. Smaka av med salt och svartpeppar.
- Rosta fänkålsfrö och anis i en torr stekpanna, häll över i en mortel och krossa. Ställ åt sidan.
- Sätt tillbaks stekpannan på plattan och stek makrill med skinnsidan nedåt i rapsolja och smör på hög värme. Dra ned värmen till medel och ös fisken med smöret medans det steks. Det blir klart på någon kort minut.
- Klicka i 4 msk smör i en varm stekpanna tillsammans med saffran. Bryn tills det får fin gyllene färg och god nötig saffransdoft.
Åh gu vad nommigt! Har för mig att du har snackat om en mock lobster soup som du skulle lägga upp receptet till. Snälla göre! Behöver en smak av det ljuva livet utan cashen. Eller iallafall en smak av en riktigt bra soppa!
SvaraRaderaJa soppan kommer! Hade helt glömt bort den!
SvaraRaderaKolla gärna sopplänken för fler soppor tills mock lobster kommer upp: http://svenssonsmat.blogspot.se/search/label/soppa mina personliga favoriter är favoritmorotssoppan, norrlandssoppan och broccolisoppa med pistagenöt!
SvaraRadera