Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-11-20

Matbanan med kokos, habanero och ananas


Matbanan är en av mina nyaste favoriter när man vill ha något tuggigt och matigt vegetariskt. Jag har inte marinerat den än eller provat att göra tempura eller taco på den men det står överst på schemat. Jag tänkte även göra pastelon som är en puertoricansk typ av lasagne fast med matbanan istället för pasta. Låter ju genialt tycker jag. Denna gång blev det dock vanligt stekt matbanan med en snabb salsa och ris. Jag kan tänka mig att barn skulle älska denna rätt iom de söta fruktiga smakerna men då kanske det är klokast att utesluta chilin.

Matbanan: Kallas även kokbanan, pisang eller plantain. De brukar smaka sötare ju gulbrunare skalet är. Hittas i välsorterade mataffärer eller i asiatiska livsmedelsbutiker.

Matbanan med kokos, habanero och ananas 
Ingredienser 2 portioner:
 • 1 matbanan
 • 1/2 färsk ananas
 • 1/2 habanero eller jalapeno (eller vanlig röd chili)
 • 3 msk kokosflingor
 • 1 lime
 • ett knippe gräslök eller 1 vårlök
 • rapsolja
 • havssalt
 • tillbehör: basmatiris
GÖR SÅ HÄR:
 1. Koka riset enligt instruktioner på förpackningen.
 2. Tärna ananas, hacka gräslök och strimla chilin samt ta bort chilikärnorna. Blanda med kokosflingor och limesaft i en bunke. Tillsätt en tesked chili och smaka av, ha i mer chili tills du når önskad styrka.
 3. Skala och skiva matbananen. Stek skivorna i 3 msk rapsolja i en stekpanna tills de är gyllene på ena sidan. Ta upp skivorna och lägg dem på en skärbräda och mosa dem lätt med en stekspade så de plattas ut - lägg tillbaks dem i stekpannan och stek så de är gyllene på bägge sidor.
Servering: Lägg upp ris på tallrikar och toppa med salsa och stekt matbanan. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar