Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-11-23

Pasta penne med pumpa, salvia och rökt fetaost

Det här är två rätter i ett recept; pumpasoppa + pasta med pumpa. Helt enkelt beroende på att jag var sugen på en len nyttig soppa (pga halsont) och karln sugen på ostig pasta (pga skulle ut och öla och behövde carba sig). Lätt som en plätt, det fixar Svensson! Välj helt enkelt hur du vill ha det eller dubblera receptet och kör pumpasoppa till förrätt och pumpapasta till varmrätt - man gör nämligen pumpasoppan som krämig såsgrund till huvudrätten så egentligen är det ingen stor grej att göra bådeoch eftersom du kommer göra dem av bara farten, så HÄNG MED!

Vegan: Byt ut fetaost mot smulad tofu, skippa ägget och använd växtbaserad grädde alternativt kokosmjölk. Följ receptet i övrigt.

Glutenfritt: Välj majspasta, rispasta eller glutenfri pasta. Finns på allergifriahyllan, specialkosthyllan eller hälsokosthyllan i din matbutik.
 
Pumpa med salvia, smör och rökt fetaost
Ingredienser 2 portioner:
  • 1/2 liten butternutpumpa
  • 1/2 paket fetaost
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 ägg
  • 1-2 dl valfri matlagningsgrädde
  • några blad färsk salvia
  • ett knippe färsk persilja
  • 1 tsk rökessens liquid smoke
  • 1 tsk japansk soya
  • smör
  • olivolja
  • salt, svartpeppar 
  • tillbehör: valfri pasta och lantbröd med ost ifall du serverar soppan
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Smula grovt fetaost i en skål med 1 tsk liquid smoke, 1 tsk japansk soya och 2 msk olivolja. Rör om försiktigt och ställ åt sidan.
  3. Skala pumpan med grönsaksskalare eller osthyvel. Skär i 1 cm tjocka skivor och vidare till tärningar. Skala och hacka lök grovt. Krossa och skiva vitlök. Strimla 5 salviablad. Lägg allt i en bunke.
  4. Hetta upp en stekpanna med olivolja + smör. Dra ner värmen och häll i innehållet från bunken och fräs tills det börjar mjukna, ca 2-3 minuter. Rör om så det ej tar färg utan blir glansigt och doftar gott.
  5. Häll över hälften av grönsakerna från stekpannan till en ugnsform och sätt in i nedre delen av ugnen med folie över i ca 30-40 minuter. Häll resten av grönsakerna i en kastrull och tillsätt matlagningsgrädde och vatten så det täcker och sätt på medelvärme (detta kommer bli såsgrunden till pastan/soppan).
  6. Sätt på pastavatten under lock i en stor kastrull med 1 msk salt.
  7. När såsgrunden/soppan börjat puttra och pumpan är mjuk mixar du det slätt med stavmixer eller i blender. Smaka av och justera med salt, peppar. (SOPPA: Vill du ha tunnare konsistens ifall du ska äta det som soppa är det bara att fylla på med mer grädde och buljong)
  8. Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen.
  9. Ta ut ungsformen ur ugnen. Separera äggen till två äggulor (se video ovan).
Servering: Skölj av pastan. Häll tillbaks i kastrullen och häll över 1-2 dl av pumpasoppan/såsen. Tillsätt den ugnsbakade pumpan & löken, fetaosten + hackad persilja. Blanda försiktigt. Häll upp i djupa skålar och lägg äggulan överst som man får röra i för mer sås. Mmmm sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar