Vegan: Byt ut fetaost mot smulad tofu, skippa ägget och använd växtbaserad grädde alternativt kokosmjölk. Följ receptet i övrigt.
Glutenfritt: Välj majspasta, rispasta eller glutenfri pasta. Finns på allergifriahyllan, specialkosthyllan eller hälsokosthyllan i din matbutik.
Pumpa med salvia, smör och rökt fetaost
Ingredienser 2 portioner:
- 1/2 liten butternutpumpa
- 1/2 paket fetaost
- 2 gula lökar
- 3 vitlöksklyftor
- 2 ägg
- 1-2 dl valfri matlagningsgrädde
- några blad färsk salvia
- ett knippe färsk persilja
- 1 tsk rökessens liquid smoke
- 1 tsk japansk soya
- smör
- olivolja
- salt, svartpeppar
- tillbehör: valfri pasta och lantbröd med ost ifall du serverar soppan
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Smula grovt fetaost i en skål med 1 tsk liquid smoke, 1 tsk japansk soya och 2 msk olivolja. Rör om försiktigt och ställ åt sidan.
- Skala pumpan med grönsaksskalare eller osthyvel. Skär i 1 cm tjocka skivor och vidare till tärningar. Skala och hacka lök grovt. Krossa och skiva vitlök. Strimla 5 salviablad. Lägg allt i en bunke.
- Hetta upp en stekpanna med olivolja + smör. Dra ner värmen och häll i innehållet från bunken och fräs tills det börjar mjukna, ca 2-3 minuter. Rör om så det ej tar färg utan blir glansigt och doftar gott.
- Häll över hälften av grönsakerna från stekpannan till en ugnsform och sätt in i nedre delen av ugnen med folie över i ca 30-40 minuter. Häll resten av grönsakerna i en kastrull och tillsätt matlagningsgrädde och vatten så det täcker och sätt på medelvärme (detta kommer bli såsgrunden till pastan/soppan).
- Sätt på pastavatten under lock i en stor kastrull med 1 msk salt.
- När såsgrunden/soppan börjat puttra och pumpan är mjuk mixar du det slätt med stavmixer eller i blender. Smaka av och justera med salt, peppar. (SOPPA: Vill du ha tunnare konsistens ifall du ska äta det som soppa är det bara att fylla på med mer grädde och buljong)
- Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen.
- Ta ut ungsformen ur ugnen. Separera äggen till två äggulor (se video ovan).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar