Kom hem med en påse finfina jalapenos och bestämde mig för att göra jalepeno poppers. Dock ej friterade utan rostade i ugnen. Tillbehören blev en god ananassalsa från Barbacoa, vitt ris smaksatt med spiskummin, samt en enkel sallad på svarta bönor, limejuice, avokado och färsk koriander. Jag tog en genväg med den rökta smaken genom att tillsätta rökt paprikapulver till smeten men om du råkar ha en bit rökt ost liggandes hemma så använd gärna den.
Jalapenos: Har du tokproblem att hitta jalapenos kan du använda avlång spetspaprika istället, men tillsätt då chili i fyllningen eftersom spetspaprikan är mildare och sötare.
Rostade jalapenopoppers
Ingredienser 20 stycken som räcker till två hungriga eller fyra om ni har mycket tillbehör:
- 20 stycken jalapenos
- 2/3 paket cream cheese
- 2 dl riven ost
- 1 hackad vitlöksklyfta
- 1 dl grovt smulade crunchy ostbågar
- rökt paprikapulver eller några droppar liquid smoke + vanligt paprikapulver eller rökt salt + vanligt paprikapulver
- nymald svartpeppar
- 2 msk polenta (kan ersättas med panko)
- dessutom: tandpetare, bakplåtspapper
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Häll ut jalapenosarna på en bricka, skär ett långt snitt på längden och ett kort snitt nära toppen så det bildar ett T. Skrapa ut kärnorna med en liten sked. Upprepa med samtliga. Skölj dem sedan och förbered fyllningen.
- Blanda cream cheese, vitlök, ost och smulade ostbågar i en skål. Smaka av med rökt paprika, svartpeppar och eventuellt en nypa salt.
- Fyll varje jalapeno med fyllning (använd en tesked).
- Fäst en tandpetare genom varje jalapeno så de håller formen bättre och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över polenta och kör in i ugnen i 15 minuter. När tiden gått sätter du ugnen på grill eller S och låter gå ytterligare 3-5 minuter tills ytan fått bra med färg.
Spännande!
SvaraRadera