Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-11-26

Stärkande kycklingsoppa med morot, kokos, ingefära, lime, koriander och chili

Jag drog på mig en väldans förkylning (med en liten touch av bronkit) i den sämsta av tider för nu skulle jag jobbat inför premiären av Barbacoa på måndag samt att jag och karln åker till London över helgen som en kombinerad födelsedagsresa (han fyller 30 på torsdag och jag 35 på fredag, väldigt praktiskt ordnat av allerstädes föräldrar). Alltså har jag OS här hemma nu i att bli frisk kvickast möjligast och igår gjorde jag ett stort lass kycklingsoppa som tillsammans med krya-på-dig-guacamolen får bli frukost, lunch och middag de närmaste dagarna. 

Vegetariskt: Välj strimlad shiitakesvamp och grönsaksbuljong istället för kyckling.

Thai kycklingsoppa med ingefära, morot, kokosgrädde
Ingredienser 4-5 portioner:
 • 3 kycklinglår av majskyckling eller ekologisk kyckling
 • 2 morötter 
 • 2 gula lökar
 • 4 vitlöksklyftor
 • 1 burk kokosmjölk
 • 1 burk kokosgrädde (kan uteslutas)
 • 1 msk kycklingfond
 • 3 kycklingbuljongtärningar
 • 2 liter vatten
 • 2 tsk currypasta
 • 1 citrongräs
 • 1-2 chili
 • en bit ingefära ca 4x4 cm
 • 1 lime 
 • ett knippe färsk koriander
 • ca 1 msk fisksås
 • risnudlar
 • rapsolja
GÖR SÅ HÄR:
 1. Skiva lök, chili, ingefära och morot. Krossa vitlök och citrongräs. Fräs allt tillsammans med currypasta på medelhög värme i rapsolja i en stor kastrull. 
 2. Ta av skinnet från kycklingen och lägg i. Tillsätt kokosmjölk, kokosgrädde, vatten, fond och buljongtärningar. Låt puttra under lock ca 30 minuter.
 3. Skumma soppan om det behövs och ta upp kycklinglåren med hålslev. Dra av köttet från benen med hjälp av två gafflar. Lägg köttet åt sidan. Ta upp citrongräset och kasta.
 4. Tillaga risnudlarna enligt instruktioner på förpackningen.
 5. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med limesaft, fisksås och eventuellt mer chili. Tillsätt koriander och mixa snabbt igen (tillsätt mer vatten om du vill ha en tunnare soppa).
Servering: Lägg risnudlar och kycklingkött i botten av djupa tallrikar. Häll över soppan. Ät, håll tummarna och bli frisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar