Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-11-20

Ugnsbakad Pasta Norma

En annan pastafavorit här hemma är pasta Norma. Åh Norma! Denna klassiker upptäckte jag på en semester i Cefalu i norra Sicilien för 15 år sen tillsammans med min vegankockrummis Yvonne. Vi drömde våta drömmar om denna Norma efter vi kommit hem till Sverige igen men som tur var är Yvonne fantastisk på att laga mat så hon gjorde sin research och lagade den sedan till perfektion (det var fler än en gång jag ställde in planerad utgång för att äta tre portioner pasta Norma medans jag tittade på Gladiator, jag nämner att detta även var den tid då jag knappt kunde skiva svamp utan levde på krogen - dvs sushi eller trekantsmacka på 7-eleven med Jolt Cola, så pasta Norma var lika med julafton för mig). Så sedan dess har den varit ett stående inslag när jag vill ha något enkelt, snabbt, billigt och ypperligt delikat till middag. Min version består av att man bakar grönsakerna i ugn tills de får en smältande konsistens snarare än att tillaga det på spisen. Angående bilden så var detta när jag precis ställt in det i ugnen, och när Norma var klar svullade vi upp den fortare än kvickt så därav brist på ordentligt foto.

Vegan/ost: I Cefalu var Pasta Norma utan ost, men på Siciliens östkust brukar man ha i lagrad ricotta salata samt basilika och oregano istället för persilja så det gör man lite som man vill. Men jag tycker Norma smakar absolut, absolut bäst i denna rena form.

Glutenfritt: Välj glutenfri pasta eller majspasta. Finns vid hälsokosthyllan eller allergifriahyllan i din matbutik.

Ugnsbakad Pasta Norma
Ingredienser 2 portioner:
 • spaghetti
 • 2 små auberginer eller 1 stor
 • 8-10 goda tomater (tex plommontomater)
 • 1 gul lök
 • 4 vitlöksklyftor
 • god olivolja
 • ett knippe bladpersilja
 • 2 tsk strösocker 
 • 1 tsk vitvinsvinäger
 • havssalt, svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Hacka löken, krossa och hacka 3 vitlöksklyftor samt kvarta tomaterna. Lägg i en ugnsform och ringla över olivolja och vitvinsvinäger. Strö över salt, peppar, socker och blanda så allt täcks.
 3. Skiva restrerande vitlöksklyfta. Snitta auberginerna rätt djupt med några snitt och stick ned en skiva vitlök i varje snitt. Gnid in auberginerna med salt och olivolja och lägg ovanpå tomaterna i ugnsformen. Sätt folie över och kör in i nedre delan av ugnen i ca 40 minuter.
 4. Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen.
 5. Skölj och hacka bladpersiljan.
 6. Ta folien av ugnsformen och sätt på övervärme eller S på ugnen i ca 10-15 minuter eller tills auberginen är lika mjuk som en övermogen persika.
Servering: Häll vattnet av pastan i durkslag, sen tillbaka i kastrullen. Blanda ned de ugnsbakade tomaterna och auberginen. Strö över salt, peppar och massor av hackad persilja samt ringla över lite mer olivolja. Häll upp i djupa tallrikar och ät med sked, gaffel och en förnyad tro på italiensk husmanskost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar