Jag använder väldigt sällan grädde i mat för jag förstår inte riktigt vitsen om jag ska vara ärlig. Man kan få samma konsistens och mycket roligare smaker och texturer med olika grönsakspuréer, buljonger, kokosmjölk och såser som denna: Brödsåsen. Detta är min sambos andra favoritpasta efter Pasta Norma. Prova den själv, den är cirka hur enkel som helst, och älskar du kolhydrater är detta rena rama julafton. Använder du växtbaserad mjölk och tar bort fetaosten blir den laktosfri och vegan så servera gärna smulad feta i en skål på middagsbordet om du bor i ett blandhushåll så kan folk själv addera ost efter smak och tycke.
Glutenfritt: Välj glutenfri pasta och bröd.
Färsk tortelloni med brödsås, feta och haricot verts
Ingredienser 2 portioner:
- 1 paket färsk pasta som ostfylld tortelloni
- 1 skiva bröd av typen lantbröd eller vit toast
- 1/2 paket fetaost
- 1 1/2 dl valfri mjölk
- en näve haricot verts
- 1/2 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 dl solrosfrön, pinjenötter eller valnötter
- färsk timjan (använder du torkad timjan, reducera mängderna i receptet från 1 msk till 1 tsk)
- färsk persilja
- olivolja
- salt, svartpepparoch gärna flingsalt till servering
- Fyll en stor kastrull med vatten, buljong och salt och låt koka upp (till pastan).
- Mixa brödet till smulor i en skål med en stavmixer eller blender. Häll på mjölk och ca 1 msk timjan och 1 msk persilja. Salta och peppra. Rör om och låt svälla.
- Skiva lök och vitlök. Stek på medelhög värme i olivolja i en stekpanna tillsammans med haricot verts. Tillsätt ca 1 msk timjan, salt och peppar.
- Rosta frön eller nötter i en torr stekpanna tills de doftar nötigt och fått lite färg.
- Koka pastan enligt instruktion på förpackningen. Spara 1 dl av pastavattnet och häll av pastan i durkslag. Häll tillbaks pastan i kastrullen och sätt tillbaks på plattan - tillsätt det sparade pastavattnet, brödsåsen och haricot vertsen. Smula ned fetaost, lite mer hackad persilja och blanda försiktigt tills det tjocknat något.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar