Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-12-04

Julig pasta med grädde, muskot, apelsin, brysselkål, grönkål och mandlar

I London drack vi Mulled Wine som är en sorts glögg fast mycket godare med massor av rödvin, apelsin och muskotnöt. Inspirerad av detta fick middagen bli en pasta med just rödvin, apelsin och muskotnöt. Himmmmmmla gott. Hoppas ni gillart.

Utan pasta: Kålröran i sig är god som tillbehör till anka och puylinser.

Vegan: Välj sojagrädde, havregrädde eller kokosmjölk.

Glutenfritt: Välj glutenfri pasta eller majs- eller rispasta. Finns vid allergifriahyllan eller specialkosthyllan. På ICA finns ICAs egna pasta av ris och majs för ca 15 kr förpackning. På Willys och Hemköp finns majspasta för samma pris. Bägge lika goda.

Glöggig julpasta 
Ingredienser 4 portioner:
  • pasta
  • 1 nät brysselkål
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 apelsin
  • 1 muskotnöt
  • 1 knippe grönkål
  • 1 burk fet matlagningsgrädde
  • ca 2 dl mandlar
  • ca 2 dl fylligt rödvin
  • 1 tsk råsocker
  • 2 grönsaksbuljongtärningar eller kycklingbuljong
  • rapsolja
  • smör
  • bonustillbehör: stekt sidfläsk, strimlad julskinka eller stekta murklor
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skala och hacka löken. Skär brysselkålen i två delar och ta bort missfärgade blad. Krossa och skiva vitlöken. Skölj grönkålen och skär i grova bitar.
  2. Häll i vatten + buljongtärningar i en stor kastrull för pastan.
  3. Lägg i 1 msk rapsolja och 1 msk smör i en het tjockbottnad kastrull. Tillsätt lök, brysselkål, vitlök och grönkål. Dra ned värmen till medel och rör om.
  4. Tillsätt rödvin, saften av apelsinen, socker och vatten så det täcker. Låt sjuda utan lock. 
  5. Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen.
  6. Rör ned grädde i kastrullen med kålröran och smaka av med salt, nymalen svartpeppar och riven muskotnöt.
  7. Hacka mandlarna grovt och blanda med kålröran.
Servering: Spara 1 dl av pastavattnet och häll av pastan i durkslag. Häll tillbaks i kastrullen och blanda i kålröran och det sparade pastavattnet. Rör om tills allt blandats fint. Servera i djupa skålar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar