
Utan pasta: Kålröran i sig är god som tillbehör till anka och puylinser.
Vegan: Välj sojagrädde, havregrädde eller kokosmjölk.
Glutenfritt: Välj glutenfri pasta eller majs- eller rispasta. Finns vid allergifriahyllan eller specialkosthyllan. På ICA finns ICAs egna pasta av ris och majs för ca 15 kr förpackning. På Willys och Hemköp finns majspasta för samma pris. Bägge lika goda.
Glöggig julpasta
Ingredienser 4 portioner:
- pasta
- 1 nät brysselkål
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 apelsin
- 1 muskotnöt
- 1 knippe grönkål
- 1 burk fet matlagningsgrädde
- ca 2 dl mandlar
- ca 2 dl fylligt rödvin
- 1 tsk råsocker
- 2 grönsaksbuljongtärningar eller kycklingbuljong
- rapsolja
- smör
- bonustillbehör: stekt sidfläsk, strimlad julskinka eller stekta murklor
- Skala och hacka löken. Skär brysselkålen i två delar och ta bort missfärgade blad. Krossa och skiva vitlöken. Skölj grönkålen och skär i grova bitar.
- Häll i vatten + buljongtärningar i en stor kastrull för pastan.
- Lägg i 1 msk rapsolja och 1 msk smör i en het tjockbottnad kastrull. Tillsätt lök, brysselkål, vitlök och grönkål. Dra ned värmen till medel och rör om.
- Tillsätt rödvin, saften av apelsinen, socker och vatten så det täcker. Låt sjuda utan lock.
- Koka pastan enligt instruktioner på förpackningen.
- Rör ned grädde i kastrullen med kålröran och smaka av med salt, nymalen svartpeppar och riven muskotnöt.
- Hacka mandlarna grovt och blanda med kålröran.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar