Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2013-12-05

Varm currysoppa och mulled wine


I England drack vi mulled wine som var både gott och lenande för sjuka halsar. Det är som glögg fast godare och kan även göras på cider eller mörk rom. Mmmm varm cider och rom. Hur gott liksom? Supergott. Man kan antingen följa receptet ovan till punkt och pricka eller göra som jag och bara halvera clementiner och lägga ned i en kastrull tillsammans med vin och övriga ingredienser. Sedan värma upp och sippa långsamt. Dagens soppa blev en tomatbaserad currysoppa med varma kryddor. 

Varm Currysoppa
Ingredienser 2-3 portioner:
  • 1 burk tomater
  • 1 burk vita bönor eller ca 3 dl kokta
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 tsk råsocker
  • 1 msk currypulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk paprikapulver
  • en knivsudd kardemumma
  • 1 grönsaksbuljong eller kycklingbuljongtärning
  • 1-2 tsk maltvinäger eller äppelcidervinäger
  • rapsolja
  • smör
  • salt, svartpeppar
  • 2 brödskivor (till krutonger)
GÖR SÅ HÄR:
  1. Hacka lök grovt och skiva 2 vitlöksklyftor. Fräs i smör + rapsolja i en kastrull och tillsätt curry, spiskummin och kardemumma. Rör om och häll på vinäger, tomater, buljongtärning, socker och 3 dl vatten.
  2. Sjud under lock i 15-20 minuter. Tillsätt vita bönor och paprikapulver och koka upp igen. Ta av från plattan och mixa slätt med stavmixer eller i blender. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Häll i lite mer vatten om konsistensen är för tjock.
  3. Rosta brödet och riv i stora bitar. Stek i het panna med smör + rapsolja och 1 krossad vitlöksklyfta tills brödet fått fin gyllene färg och doftar gott.
Servering: Häll upp soppan i djupa tallrikar och strö över krutonger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar