Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-08

Ägg grillat i avokado med lime, havssalt och örtmajo

Ok håll i era hästar, jag vet att jag gått över en gräns här - jag menar VARM avokado? Är inget heligt? Har jag verkligen modet att ta avokadon och vanhelga dess perfektion genom att grilla den? Ja. I vetenskapens namn gjorde jag det och jag kan säga att allt var gott. Äggulorna blir krämiga och tillsammans med lime, havssalt och tillbehör som örtmajonäs, riven ost, purjo, tabasco och rostat bröd blev det en mot alla odds perfekt lunch. Lägg till tomatsallad, kokt majskolv och bacon för en matigare middagsrätt. Med andra ord en rätt jämbördig Eggs Benedict och Huevos Rancheros.

Ägg: Jag använde enbart äggulor pga att allt skulle få plats i avokadosarna. Men hittar du enorma avokadosorter så prova för all del att få plats med ett helt ägg!

Ägg grillat i avokado
Ingredienser 2 portioner:
 • 2 avokado
 • 4 ekologiska ägg
 • 1/2 lime
 • 2 msk riven ost
 • 2 msk hackad purjolök
 • 1 dl majonnäs
 • 1 msk hackad koriander (kan ersättas mot enbart persilja)
 • 1 msk persilja
 • tabasco
 • brödskivor av valfri sort
 • havssalt, nymald svartpeppar
 • fler tillbehör: tomater, romansallat, kokt majskolv, bacon
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 225 grader grill eller övervärme S.
 2. Skölj och finhacka purjo. Riv ost. Blanda majonnäs med finhackad koriander och persilja och smaka av med nymald svartpeppar.
 3. Dela avokadon i två delar. Ta bort kärnan. Kläm över limejuice. 
 4. Separera äggulan från äggvitan (du behöver inte vara så noga att all vitan försvinner, det handlar mest om att det ska få plats) och häll ned i avokadons håla. Upprepa med samtliga avokados. Lägg dem på folieklätt ugnsgaller och sätt försiktigt in i mitten av ugnen i ca 7 minuter eller tills äggen stelnat och fått lite färg.
 5. Rosta bröden.
Servering: Lägg upp avokado på tallrikar och strö över salt. Toppa med riven ost, purjo, örtmajo, lite färsk koriander eller persilja samt tabasco. Lägg ditt brödet. Ät med kniv och gaffel eller genom att breda avokadoäggröran på brödet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar