Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-19

Dubbelgratäng med brie och ärtor

Jag hade kvar brie från det här, och gorgonzola från det här så middagen blev en ostig kombination av amerikansk mac n cheese, fransk tartiflette och brittisk bread pudding. Pasta i botten, brie i mitten och bröd på toppen, eller tänk er en macncheesefylld varm macka. High fat High carb med andra ord, eller som jag brukar säga: fyfan vad gott! Grejen är att man inte kokar pastan innan utan låter den tillagas direkt i ugnen. Så det enda man gör egentligen är att sätta på ugnen och hälla ned råvaror i en form. Sen in i ugnen. Klart. Passar utmärkt som kvällsmat efter att man varit ute i regnstorm eller bara är allmänt kall, klen och hungrig. Den lagar sig självt och när du ätit upp den känns det som en kram inombords. Är med andra ord även utmärkt bakismat när man knappt orkar lyfta en fjärrkontroll.

Broccoligratäng: Äter du däremot varken pasta eller bröd blir det minst lika gott att fylla gratängen med broccoli. 

Evil Twin Brewing: God öl gjord av Mikkellermannens bror. Slumpödet gjorde så att vi drack denna samtidigt som Taxi Driver gick på tv. Åh slumpödet du är bäst!

Dubbelgratäng med brie och ärtor
Ingredienser 1 ugnsform ca 4 portioner:
  • formpasta som fusilli, tortiglioni eller radiatori (ej färskpasta)
  • ca 1 liter valfri mjölk
  • 2 dl gröna ärtor
  • en bit brieost 
  • en liten bit gorgonzola eller 1/2 kvibille ädelost
  • en bit gruyére eller grevéost
  • 1 msk balsamicovinäger
  • 1 msk färsk timjan (kan uteslutas)
  • 2 skivor dagsgammalt lantbröd
  • salt, svartpeppar
  • du behöver även: aluminiumfolie
  • tillbehör: grönsallat
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll pasta i en ugnsform så en tredjedel av formen täcks av ett lager pasta. Salta och peppra.
  3. Tillsätt gröna ärtor och smulad ädelost. Ringla över balsamicovinäger. Täck med skivad brieost, strö över timjan och lägg två skivor lantbröd på toppen. Häll över mjölk så det täcker allting (allteftersom pastan kokar upp blandas alla smaker i formen så du behöver inte blanda så noga).
  4. Sätt folie över och kör in i nedre delen av ugnen i 45 minuter eller tills pastan är genomkokt. Ta av folien sista 10 minutrarna eller tills den brödiga ytan fått fin gyllene färg.
  5. Riv över lite gruyére eller grevéost när du tagit formen ur ugnen och låt smälta innan du serverar.
Servering: Lägg upp i djupa tallrikar, mal över svartpeppar och njut med öl och grönsallat som hälsosamt alibi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar