Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-04

Baby Face Tofu eller den äppelkindade töntens tofu


Mapo Tofu eller kopparärriga kärringens tofu är som bekant en himla god chilibaserad tofurätt som byggs på chili, fermenterade svarta kinesiska bönor, fläsk eller svamp (vegversion HÄR). Men i och med att jag hade massor av tofu men varken chili, fläsk eller svamp hemma fick dagens rätt bli något jag döpte till Baby Face Tofu. Den har smak av peppar och citrus från sichuanpeppar och apelsin, samt lakritstoner från fänkål, stjärnanis och thaibasilika. Grunden är krämig kokosmjölk, nudlar och nötiga mungbönor och allt tillsammans bildar en krämig, fruktig och stark helhet. Hur som helst väldigt gott och väldigt mättande.

Sichuanpeppar: Torkade frökapslar som är närmast besläktad med citrus. Munnen blir lite bedövad när man äter och eftersom jag inte riktigt är bevandrad i olika sorters sichuanpeppar rekommenderar jag att du smakar dig fram till önskad styrka i receptet. Finns i asiatiska livsmedelsbutiker eller välsorterade kryddbutiker och matbutiker. Går även finfint att beställa online från Zmaka.

Tofu: Finns på vegetariska hyllan i din mataffär eller i asiatiska livsmedelsbutiker. Hittar du inte tofu kan du prova med sojabitar, quornbitar eller strimlor.

Baby Face Tofu
Ingredienser 2 portioner:
  • 1 paket fast tofu
  • 1 fänkål (spara de gröna stråna till garnering)
  • 1 söt apelsin
  • 1 knippe tunna risnudlar eller glasnudlar
  • 1 burk kokosmjölk
  • 3 dl mungbönor eller 1 burk konserverade mungbönor
  • 2 vitlöksklyftor
  • ca 2x2 cm bit färsk ingefära
  • 1 msk sesamfrön
  • 3 stjärnanis 
  • 1 knippe thaibasilika
  • 3 torkade limeblad
  • ca 1 tsk asiatisk chilikrydda eller chiliflingor
  • 1-2 tsk mald sichuanpeppar (smaka dig fram)
  • 1 kryddmått mald vitpeppar
  • 1 tsk råsocker
  • 1 msk maggisauce eller japansk kikkoman soyasås
  • rapsolja
  • salt
GÖR SÅ HÄR:
  1. Koka mungbönorna i en kastrull med saltat vatten på låg värme i ca 20-25 min eller tills de är al dente (du behöver inte blötlägga mungbönor).
  2. Skär fänkålen i grova bitar. Tärna tofun. Krossa och skiva vitlöken. Skala och hacka ingefäran. 
  3. Sätt en mellanstor kastrull på medelhög värme. När den är varm tillsätter du 2 msk rapsolja och fänkål. Rör om. 
  4. Lägg i ingefära, vitlök, stjärnanis och tofu (var försiktig så inte tofun går sönder), och häll på kokosmjölk, saften av en apelsin, maggisauce eller soya, 2 dl vatten, socker, några blad thaibasilika, limeblad, sichuanpeppar och vitpeppar. Sjud på svag värme.
  5. När mungbönorna är al dente häller du av vätskan och häller ned dem i kastrullen med tofu. Lägg även i nudlarna och rör om så nudlarna täcks av vätska. Sjud i några minuter till, eller tills nudlarna är klara. Smaka av med peppar och salt.
Servering: Häll upp i djupa tallrikar. Garnera med sesamfrön, lite gröna strån från fänkålen och en nypa chili om du vill ha mer hetta. Ät med sked och pinnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar