Sichuanpeppar: Torkade frökapslar som är närmast besläktad med citrus. Munnen blir lite bedövad när man äter och eftersom jag inte riktigt är bevandrad i olika sorters sichuanpeppar rekommenderar jag att du smakar dig fram till önskad styrka i receptet. Finns i asiatiska livsmedelsbutiker eller välsorterade kryddbutiker och matbutiker. Går även finfint att beställa online från Zmaka.
Tofu: Finns på vegetariska hyllan i din mataffär eller i asiatiska livsmedelsbutiker. Hittar du inte tofu kan du prova med sojabitar, quornbitar eller strimlor.
Baby Face Tofu
Ingredienser 2 portioner:
- 1 paket fast tofu
- 1 fänkål (spara de gröna stråna till garnering)
- 1 söt apelsin
- 1 knippe tunna risnudlar eller glasnudlar
- 1 burk kokosmjölk
- 3 dl mungbönor eller 1 burk konserverade mungbönor
- 2 vitlöksklyftor
- ca 2x2 cm bit färsk ingefära
- 1 msk sesamfrön
- 3 stjärnanis
- 1 knippe thaibasilika
- 3 torkade limeblad
- ca 1 tsk asiatisk chilikrydda eller chiliflingor
- 1-2 tsk mald sichuanpeppar (smaka dig fram)
- 1 kryddmått mald vitpeppar
- 1 tsk råsocker
- 1 msk maggisauce eller japansk kikkoman soyasås
- rapsolja
- salt
- Koka mungbönorna i en kastrull med saltat vatten på låg värme i ca 20-25 min eller tills de är al dente (du behöver inte blötlägga mungbönor).
- Skär fänkålen i grova bitar. Tärna tofun. Krossa och skiva vitlöken. Skala och hacka ingefäran.
- Sätt en mellanstor kastrull på medelhög värme. När den är varm tillsätter du 2 msk rapsolja och fänkål. Rör om.
- Lägg i ingefära, vitlök, stjärnanis och tofu (var försiktig så inte tofun går sönder), och häll på kokosmjölk, saften av en apelsin, maggisauce eller soya, 2 dl vatten, socker, några blad thaibasilika, limeblad, sichuanpeppar och vitpeppar. Sjud på svag värme.
- När mungbönorna är al dente häller du av vätskan och häller ned dem i kastrullen med tofu. Lägg även i nudlarna och rör om så nudlarna täcks av vätska. Sjud i några minuter till, eller tills nudlarna är klara. Smaka av med peppar och salt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar