Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-31

Bearnaisesoppa


Med en tjuga på fickan traskade jag till mataffärn där jag hittade ett paket mirepoix rotfrukter för 5 kr paketet. Som hittat tänkte jag och slog till eftersom soppa nämligen varit det som stått på schemat efter att karln opererade en tand, fick en infektion, och inte kunde äta annat än flytande föda. Eftersom han förlorade i vikt på mina soppor baserade på grönsaker och havremjölk (medans jag satt och åt chips) tog jag i ordentligt och gjorde en krämig soppa med smör, dragon och vinäger så att den påminde om allas vår nationalklenod Beasås. Dock gick han fortfarande ned 4 kilo på mindre än en vecka men sen beställde han en pizza och så blev slutet gott, allting gott.

Vegan: Välj mjölkfritt smör och osötad vätxmjölk.

Bearnaisesoppa
Ingredienser 2 portioner:
 • 1 bit rotselleri
 • 1 stor morot eller 2 mindre
 • 2 schalottenlök
 • 1 äggula
 • ca 1 liter valfri mjölk
 • 3 msk vitvinsvinäger
 • Ca 3 msk smör
 • Ca 1-2 msk torkad eller hackad färsk dragon (smaka dig fram)
 • Salt, vitpeppar, nymald svartpeppar
 • Tillbehör: surdegs- eller lantbröd
GÖR SÅ HÄR:
 1. Skala och tärna rotfrukterna. Hacka löken. 
 2. Fräs löken i smör i en kastrull tillsammans med en nypa salt, vitpeppar och vitvinsvinäger. Låt reducera ihop litet och tillsätt sedan rotfrukterna.
 3. Häll på mjölk så det täcker och puttra på svag värme tills rotfrukterna är mjuka ca 15 minuter.
 4. Mixa slätt med stavmixer, häll i en äggula och mixa snabbt igen tills allting är lent och fluffigt. Smaka av med mer dragon, salt och peppar. Kör i en till klick smör och mixa innan servering.
Servering: Häll upp i skålar och ät med bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar