Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-16

Jalapeñoburgare på högrev med ost, picklad rödlök, cole slaw och tre majos


Det blev hamburgare igår till middag som avnjöts tillsammans med kall öl och Troll Hunter! Mycket bra kväll. Jag har delat upp receptet efter delmoment så om du bara vill göra sötpotatisklyftor och dippsås kan du göra det, och om du bara vill ha burgare och cole slaw ser du hur man bara gör det. Trots att det ser ut att vara mycket att göra så går det undan som fan. Det mesta handlar bara om att blanda saker och sen sköter det sig självt. Lätt som en plätt med andra ord, det svåraste är att bestämma hur man vill bygga upp sina burgare mot slutet. Dippsåserna är 3 stycken; srirachamajo, senapsmajo och ädelostmajo så du kan skippa någon ifall det är någon du ej gillar. Burgerdemokrati fur alles!

Val av färs: Viktig info! Välj ej gaspackad färs i matbutiken pga köttet är torrt, segt och smaklöst med högre bakterierisk, läs mer HÄR (välj vakuumpackat eller fråga din matbutik om de packar köttet direkt i butiken. Varför man gör detta till att börja med är mest kosmetiskt för att köttet ska få en piffig ljusröd färg som dock är onaturlig - riktigt kött är gråbrunmörkrött). Be helst dock matbutiken mala köttet direkt i delidisken till antal burgare du önskar - berätta att det är just till hamburgare för då behövs färsen oftast vara något fetare samt tjockare mald. Högrevsfärs är supergott med lite fett i. Var inte rädd för att fråga, de är fan proffs i butiksdelin.

Flippin Burgers: Använder följande kött i sina burgare till 4 portioner; 500 g hängmörad högrev, 200 g hängmörad bringa av nöt, 100 g lägg av nöt eller annan del med hög koncentration av bindväv, t ex nacke, talg vid behov. Skriv ned och ta med till din matbutik med delidisk så får du den exakta Flippin Burgersmixen. Se hela deras recept HÄR.

Glutenfritt eller lo carb: Kör utan bröd och linda in burgaren i sallatsblad som på min burgare ovan.

Vegetariskt: Gör veganburgare eller valfri vegoburgare (se mina favoritrecept HÄR) alternativt köp färdiga vegburgare som finns i frysdisken.

Hamburgerbröd: Bra recept finnes HÄR på Taffel.

Jalapenoburgare med tillbehör
Ingredienser 4 hamburgare:
  • burgare: 400 gram högrevsfärs eller flippinburgersfärs (se ovan), 2-5 jalapenos beroende på hur starkt du vill ha det, 5 vitlöksklyftor
  • dippsåser x 3: 1 dl grekisk yogurt, 2 dl majonäs (ej light), 1 msk sriracha, 1 msk valfri favoritsenap, 2 msk ädelost
  • picklad rödlök: 2 rödlök, 1 msk vitvinsvinäger, 2 msk strösocker, 1 dl vatten 
  • cole slaw: 1/2 litet vitkålshuvud, 1/2 liten purjo, 1 äpple, 1 dl grekisk yogurt, 2 msk majonäs, timjan, salt, svartpeppar
  • sötpotatisklyftor: 3 sötpotatis, 1 tsk rökt paprikapulver, 3 msk rapsolja, salt
  • tillbehör: hamburgerbröd, 2 tomater, 2 avokado, 1 paket skivad hamburgerost, plocksallat (det är plocksallat + smältosten som får ShakeShacksburgare att se ut såhär)
  • rapsolja  
  • salt, nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Burgare: Hacka jalapenos och vitlök fint. Blanda med färs i en bunke. Jobba inte för länge med färsen utan bara så det precis blandats. Plasta över och ställ i kylskåp medans du förbereder resten.
  3. Picklad rödlök: Skala och skiva rödlöken fint. Koka upp strösocker, vinäger och vatten i en kastrull och tillsätt rödlöken. Blanda runt, dra av från värmen och låt svalna under lock.
  4. Sötpotatisklyftor: Skrubba sötpotatisarna och skär i klyftor - du behöver inte skala. Lägg i en ugnsfast form eller på en plåt och blanda med 3 msk rapsolja, salt och 1 tsk rökt paprikapulver. Kör in i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills de är genommjuka.
  5. Cole slaw: Skär vitkålen i tunna skivor med en osthyvel, strimla äpple och purjo. Blanda i en skål med övriga ingredienser till cole slawen och smaka av med salt, peppar och timjan.
  6. Dippsåser: Blanda 2 dl majonäs med 1 dl grekisk yogurt i en bunke. Fördela i 3 mindre skålar med 1 dl majoyogurtmix i varje. Smaksätt första skålen med 1 msk sriracha, den andre skålen med senap och den tredje med smulad ädelost.
  7. Stekning av burgare: Sätt en grillpanna eller stekpanna på hög värme. Rulla tennisbollsstora bollar av färsen och släng i pannan. Pressa bollarna mot pannan med en stekspade så den får en plattare burgerform. Salta och peppra. Stek 3 min på ena sidan och ca 2 minut på andra. Låt den steka ifred och håll inte på och tryck och pilla. (kolla gärna med köttermometer så du får den stekt efter önskad smak och tycke. Jag brukar gå efter 45 grader för rare, 52-54 grader för medium rare och 65 grader för welldone). Efter du vänt burgaren sista gången lägger du på minst 2 ostskivor.
  8. Pensla bröden med rapsolja och värm en snabbis i ugnen eller i en stekpanna. 
  9. Skiva tomat, avokado och skölj sallatsbladen.
Servering: Bygg upp din hamburgare efter tycke och servera med cole slaw, såser och sötpotatis. Xoxo/Din Lokala Burgerbabe

3 kommentarer:

  1. Hej!

    Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i Hittarecept.se så att vi kan länka till din blogg.

    Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

    För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.hittarecept.se/ga-med-i-matbloggstoppen

    Med vänlig hälsning,

    Emilie
    Hittarecept.se

    SvaraRadera
  2. I really enjoy cooking! It seems to me that this is the most delicious salads with dressings that you yourself prepare

    SvaraRadera
  3. I'm generally crazy about sauces! Even she sometimes experiment with new tastes.

    SvaraRadera