Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-01

Skinka kokt i öl och äpple med krämig fänkålsgratäng



Mina favoriter på julbordet är julskinka och Janssons frestelse, så det blev versioner av detta när pappa kom ner för en juldagsmiddag. Istället för en klassisk Janssons blev det en gratäng på fänkål med grädde, gruyére och valnötter, och innan du dömer ut fänkålen så prova denna krämiga variant. Karln har en törn i sidan vad gäller fänkål men tog ändå dubbla portioner. Och vad anbelangar julskinkan så finns det finfina skinkor till bra pris i butikerna så passa på att handla hem ett par ekoskinkor för visst minsann kan man äta dem året runt. Förr i tiden åts dylika skinkor under sommaren lärde jag mig minsann just från Historieätarnas julprogram så variera smaksättarna så har du bra mat för en tid framöver. Annars rekommenderar jag varmt fläskkarré som kan tillagas på prick samma vis - öka bara innertemperaturen till 80 grader.

Vegetariskt: Servera med sojabiff, grillad filé eller vegoschnitzel

Ölkokt fläsk med fänkålsgratäng
Ingredienser 4 portioner:
  • 1 mindre ekologisk rimmad julskinka (ca 1-2 kg) eller 1 kg fläskkarré
  • 2 äpplen
  • 2 öl av ale typ
  • 5 nejlikor
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 2 torkade röda chilis eller 1 färsk röd chili
  • 4 fänkål
  • 5 dl valfri grädde
  • 1 dl valnötter
  • 1 1/2 dl riven gruyéreost eller lagrad grevé eller parmesan
  • 1 msk smör
  • aluminiumfolie
  • salt, färskmalen svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skiva äpplena grovt - du behöver inte ta bort kärnhuset.
  2. Skölj skinkan noga i kallt vatten.
  3. Sätt en stor kastrull på hög värme. Tillsätt fänkålsfrön och skaka kastrullen så de rostas snabbt. Lägg ned julskinkan och häll över öl, äppleskivor, nejlikor, chili och vatten så det täcker. Sätt i en termometer och sjud varsamt under lock tills temperaturen når 67 grader. Ta sedan upp skinkan och låt vila (den ska nå 70 kilo och det tar ca 1 timme i tillagningtid per kilo skinka och gratängen tar ca 45 min så justera tid efter detta. Givetvis kan du göra skinkan i förväg och servera den ljummen vilket är så jag själv brukar göra).
  4. Sätta ugnen på 225 grader. 
  5. Skär bort bottnen på fänkålen och skär på längden till grova stickor. Mortla eller krossa valnötterna grovt. Riv osten.
  6. Smörj en ugnsfast form med smör och lägg i fänkål, valnötter och ost. Salta, peppra och blanda. Häll på grädde, täck med folie och sätt in i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter eller tills fänkålen känns mjuk. Ta av folien sista 5 minutrarna och sätt på grill eller S så gratängen får lite yta.
Servering: Skiva skinkan och servera i djupa tallrikar tilsammans med gratängen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar