Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-10

Grillad hummer med chili, vitlök och lime

Hej och hå så var jul och nyår slut och då kan man verkligen foraga i matbutikerna på grund av att folk inte längre vill äta skinka, hummer eller löjrom så det säljs till vrakpriser eller slängs. Till detta säger jag SKÄRPNING! Men är ändå rätt nöjd eftersom detta innebär att jag själv kan handla bra mat som räcker hur länge som helst för hur lite pengar som helst. Jag köpte till exempel på mig två julskinkor för 19 kr kilot som ska bli rostad skinkstek med cracklings a la amerikanska södern, samt en hummer för 44 kr styck (allt på Willys Katrinelund Malmö) som idag blev lunch med lime, chili och vitlök. Till detta en nudelsallad och koriandermajo. Heja maten.

Vegetariskt: Marinera och tillaga halloumi på samma sätt som hummern. Blir supergott.

Grillad hummer med chili, vitlök och lime
Ingredienser 2 portioner:
  • 1 hummer
  • 1 lime
  • 2 röda chili
  • 5 vitlöksklyftor
  • 2 dl rapsolja
  • flingsalt
  • koriandermajo: 2 dl majo, 1 knippe färsk koriander, 1 msk hackad gräslök, salt
  • nudelsallad: 2 paket risnudlar, 1 galliamelon eller honungsmelon, 1 fast avokado, 1/2 dl rom, 1/2 lime, nymald svartpeppar, salt
GÖR SÅ HÄR: 

Kvällen innan: Skiva chili och lime. Skala och krossa vitlök. Lägg ned allt tillsammans med hummern i en plastpåse (kolla så det ej är hål innan). Häll på rapsolja och förslut påsen noga. Snurra runt påsen försiktigt så allt blandas. Lägg i en skål eller på en tallrik (ifall påsen skulle läcka) och marinera i kyl över natten. Klart.
  1. Sätt ugnen på 200 grader grill eller övervärme. 
  2. Dela melonen på hälften och ta bort kärnorna. Skär eller gröp ur den med en sked till mindre bitar. Tärna avokadon och blanda med melonen i en skål. 
  3. Koka risnudlarna enligt instruktioner på förpackningen och låt rinna av. Blanda med melonen och avokadon.
  4. Hetta upp rom och limejuice i en kastrull tills det bubblar. Häll över nudelsalladen. Krydda med nymald svartpeppar och en nypa salt. 
  5. Blanda majonäsen med finhackad koriander, gräslök. Smaka av med salt.
  6. Ta ut hummern ur påsen och häll över marinaden i en ugnsfast form. Dela hummern på hälften genom att lägga den på skärbrädan med stjärten platt. Sätt en kniv mellan ögonen på den och skär ned till stjärten. Lägg hummern i den ugnsfasta formen och grilla i ugnen i 5 minuter.
Servering: Lägg upp nudlelsalladen i djupa tallrikar. Toppa med en halv hummer och servera med en skål koriandermajo på sidan. Allt ska serveras ljummet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar