Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-09

Grillad vitkål med gorgonzola och svartpeppar


En gång när jag gick på högstadiet kom pappa Svensson hem från Usa med en ny matfavorit på hjärnan; grillade vitkålsklyftor med gorgonzola. Vi var inte sena att tillaga det i och med att pappa ofta kom hem med amerikanska matidéer som alltid var lika goda som enkla att göra, och vi blev alla lika förtjusta i det. Denna gång skivade jag vitkålen grovt, toppade med olivolja och massor med nymald peppar innan jag körde in det i ugnen på övervärme. Sedan tog jag ut det och serverade med valnötter och gorgonzola. Det är hur gott som helst på egen hand eller serverat tillsammans med sidfläsk och linser. Bonnigt lyx. Älskart.

Vegetariskt: Skippa fläsket och servera som det är eller med pocherat ägg

Fläsk: Jag åt detta med skivor av en julskinka som jag kokade i öl och äpplen, men bacon eller sidfläsk går hur bra som helst. Grillad biff eller kycklinglår är också gott till.

Peppar: Pepparn spelar en huvudroll i den här rätten så använd nymald peppar. Min favorit är Santa Marias tellicherry pepper som kommer i kryddkvarn. Den finns på kryddavdelningen i din matbutik. Tellicherry är så god att om jag skulle få en dotter kommer hon heta Tellicherry Svensson och jag ber om ursäkt till henne i förväg.

Grillad vitkål med gorgonzola och svartpeppar
Ingredienser 2 portioner:
 • 1 ekologiskt vitkålshuvud
 • 1 bit gorgonzola eller ädelost
 • 1 dl creme fraiche
 • 1 smal purjolök
 • 1 dl grovt hackade valnötter
 • en bit sidfläsk eller bacon
 • 3 dl belugalinser eller puylinser 
 • 1 tsk råsocker
 • 1 grönsaksbuljongtärning/fond
 • olivolja
 • havssalt, nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:

 1. Sätt ugnen på 250 grader S, grill eller övervärme.
 2. Koka linserna i buljong enligt instruktioner på förpackningen.
 3. Blanda gorgonzola med creme fraiche och smaka av med svartpeppar och salt. 
 4. Krossa valnötterna grovt.
 5. Skär vitkålen i 2 cm tjocka skivor. Snitta purjon på längden och skölj, skär sen i stora bitar. 
 6. Lägg kål och purjo på ett ugnsgaller och pensla med olivolja. Strö över råsocker, salt och nymald peppar och kör in i mitten av ugnen i ca 7-10 minuter eller tills de blivit svartfläckiga.
 7. Stek upp fläsket i en stekpanna. 
Servering: Lägg upp linser på tallriken, toppa med vitkål och valnötter och klicka ut gorgonzolakrämen. Lägg på fläsket och mal över lite mer svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar