Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-09

Hur man pocherar ägg

Pochera ägg är enkelt och supergott och ofta det perfekta tillbehöret när man vill ha något litet extra. När man skär i ägget rinner äggulan ut och bildar en yum sås som funkar till allt från husmanskost till pasta, soppor och mackor, och det funkar utmärkt att toppa vegorätter med. Ättikan i detta hjälper att dra ihop äggvitan i det heta vattnet men för det mesta kör jag utan och det funkar fint ändå fast kanske med lite fulare resultat. Ursäkta de flummiga bilderna ovan pga viss svårighet att fota ovanför ångande kastrull men jag hoppas ni fattar vitsen. Håller inte äggen formen kan du kläcka ett ägg i en soppslev och föra ned i det heta vattnet ungefär som Julia Childs gör HÄR.

Recept: Pocherat ägg med krämig spenat, svamp och parmesan

Du behöver:
 • superfärska ägg (annars funkar det inte)
 • vatten
 • en kastrull
 • 1 msk ättika
 • hålslev
 • en stor sked
 • en skål med kallt vatten
GÖR SÅ HÄR:
 1. Kläck äggen i koppar (det är lättare att kläcka i koppar än direkt i vattnet ifall man råkar ha sönder en äggula).
 2. Värm upp vatten och ättika i en mellanstor kastrull. När vattnet precis börjar rysa eller krusa sig på ytan drar du ned värmen ett snäpp och kan börja pochera. Vattnet ska alltså ej börja bubbla utan vara precis snäppet under. Snurra runt vattnet i kastrullen med en sked så det bildas en virvel, pluppa försiktigt ned ett ägg i mitten och sätt klockan på 4 minuter (virveln hjälper äggvitan att centrera sig kring gulan).
 3. Ta upp ägget försiktigt med en hålslev.
 4. Lägg ned i en skål med kallt vatten (så kokningen avbryts). Fortsätt med samtliga ägg. (på denna bild syns två normalgamla ägg där gulan sticker ut samt ett färskt ägg där äggvitan kramar om äggulan helt)

Klart!

1 kommentar:

 1. Bra och enkel guide. Ska lätt försöka göra detta.

  SvaraRadera