Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-07

Jordärtskockssoppa med salmalax


Vad är väl en bal på slottet mot en trygg, varm och perfekt mättande soppa? Svar: Inget. Denna gång blev det en variant på en soppa som jag gjorde på en matlagningskurs - en helt vanlig god jordärtskocksoppa på ekologiska miniskockor toppad med salmalax. Salmalax är den bästa laxen du kan få tag på i butik men jag fattar inte riktigt dealen med dess haussade ubersmak om jag ska vara ärlig för jag tycker så mycket annan fisk är godare, tex skrei, öring, röding, kolja och strömming, men det är ju en smaksak. Men om din favorit i Spice Girls var Posh Spice så kan du se salmalaxen som en present till dig själv - den är väldigt dyr och himla fin. Dock älskar jag rimmad lax allra, allra mest så hittar du ej salma, handla vanlig rimmad msc lax eller och rimma själv (givetvis kan man rimma salmalax också!). Bor du i Malmö rekommenderas varmt Green Matmarknads fiskdisk.
Den varma lakritsaktiga brödsmaken i soppan kommer från rostade anisfrön och fänkålsfrön (min favoritsmak för tillfället som den uppmärksamme läsaren säkert pekat ut), och gillar du inte lakritssmak får du 1. Tillsätta dem vid slutet till övriga gäster eller bara skippa dem helt 2. Tänka på hur fint färsk fänkål och fisk går ihop och ge det en chans 3. Be en bön och käka på för det sägs att det tar 10 gånger innan man börjar uppskatta en smak man finner oangenäm. Ytterst vetenskapliga bevis på detta är att mina f.d hatsmaker numera är några av mina favoritsmaker; blomkål, tryffel, vinägerchips, anis, äpple, apelsin och kummin (nu har jag även en parfym som luktar kummin). Men det här kan ju också bero på att jag blivit en tant.

Vegetariskt: Skippa laxen. Lägg till krutonger.

Lakritsaktig jordärtskockssoppa med salmalax
Ingredienser 2 portioner:
 •  200 gram salmalax eller rimmad lax (alltså vad ni tycker räcker till två personer)
 •  ca 500 gram jordärtskockor typ tre stora nävar
 • 1 gul lök
 • 2,5 dl valfri grädde
 • ca 5 dl valfri mjölk
 • 1/2 msk anisfrön
 • 1/2 msk fänkålsfrön 
 • 1 msk citronjuice
 • ett knippe gräslök
 • 1 msk smör
 • rapsolja
 • salt, nymald svartpeppar 
 • tillbehör: limpa, surdegsbröd eller lantbröd
 GÖR SÅ HÄR:
 1. Skrubba rent jordärtskockorna men skala dem inte. Skiva dem grovt. Skala och hacka löken grovt. 
 2. Rosta anisfrön och fänkålsfrön i en het torr stekpanna tills de börjar dofta men ej blivit brända. Häll över dem på en skärbräda och krossa med brödkavel eller i en mortel.
 3. Hetta upp en kastrull på medelhög värme och klicka i smör och rapsolja. Tillsätt skockorna och löken och fräs tills löken blivit glansig men ej fått färg. Häll på grädde, mjölk och eventuellt vatten så det täcker. Salta och peppra och puttra på svagaste värmen så inte mjölken bränns.
 4. När skockorna blivit genommjuka, ca 20 min, mixar du dem med stavmixer och smakar av med citronjuice och eventuellt mer salt och peppar. Häll i lite mer mjölk om du vill ha lösare konsistens på soppan. 
 5. Skär upp laxen i tunna skivor eller tärningar. Blanda med lite flingsalt.
Servering: Häll upp soppan och toppa med lax och en nypa anis och fänkålsfrön samt hackad gräslök som ju jag missade på bilden ovan. Ät med gott humör och god vigör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar