Kinesisk rispudding
Ingredienser 4 portioner:
- 4 dl rundkorningt ris
- 1 paket naturell tofu
- en näve torkad svamp tex shiitake eller svart trumpetsvamp
- 3 stjärnanis
- en bit färsk ingefära ca 2x2 cm
- 3 vitlöksklyftor
- 3 torkade hel chili eller 1-2 tsk chiliflakes
- 1 burk kokosmjölk
- kycklingbuljong/fond eller grönsaksbuljong
- färsk koriander
- ett knippe salladslök eller gräslök
- friterad lök
- 1/2 gurka
- rapsolja
- salt, vitpeppar
- Skala och skiva ingefära grovt. Krossa och hacka vitlök. Lägg den torkade svampen i en skål och häll över 3 dl varmt vatten.
- Häll 4 msk rapsolja i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt ingefära, stjärnanis och chili. Fräs tills det doftar gott och starkt av chilin. Tillsätt vitlök och rör om men låt de ej ta färg. Häll på riset och rör om så det blir glansigt av oljan.
- Häll i kokosmjölken och så pass mycket vatten att det når upp till din första knoge när du sätter fingerspetsen på riset såhär. Tillsätt buljong/fond och låt puttra under lock tills det nästan är klart (se anvisningar på rispaketet).
- Ta upp svampen från vattnet och blanda ned i riset, häll över svampvattnet i en liten kastrull och koka upp.
- Skölj tofun och skär i tärningar. Lägg överst på riset och ös med det heta svampvattnet om det ser för torrt ut - resultatet ska bli såsigt och krämigt. Rör om försiktigt och smaka av med lite salt och vitpeppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar