Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-31

Kinesisk rispudding för det kinesiska nyåret

Eller rispudding och rispudding, det är ingen kall desserträtt det här utan en varm sötsyrlig historia med drag av stjärnanis och rostad chili i botten. Men i brist på bättre ord (kinesisk fantasyrisotto?) kallar jag det pudding. Himla god och krämig är den i alla fall då man låter kokosmjölk koka in i riset tillsammans med alla varma kryddor. Perfekt en kall kväll och bonus för alla snela hestar eftersom det numera är hästens år. Grattis Ponny.

Kinesisk rispudding
Ingredienser 4 portioner:
  • 4 dl rundkorningt ris
  • 1 paket naturell tofu
  • en näve torkad svamp tex shiitake eller svart trumpetsvamp
  • 3 stjärnanis
  • en bit färsk ingefära ca 2x2 cm
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 torkade hel chili eller 1-2 tsk chiliflakes
  • 1 burk kokosmjölk
  • kycklingbuljong/fond eller grönsaksbuljong
  • färsk koriander
  • ett knippe salladslök eller gräslök
  • friterad lök 
  • 1/2 gurka
  • rapsolja
  • salt, vitpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skala och skiva ingefära grovt. Krossa och hacka vitlök. Lägg den torkade svampen i en skål och häll över 3 dl varmt vatten.
  2. Häll 4 msk rapsolja i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt ingefära, stjärnanis och chili. Fräs tills det doftar gott och starkt av chilin. Tillsätt vitlök och rör om men låt de ej ta färg. Häll på riset och rör om så det blir glansigt av oljan.
  3. Häll i kokosmjölken och så pass mycket vatten att det når upp till din första knoge när du sätter fingerspetsen på riset såhär. Tillsätt buljong/fond och låt puttra under lock tills det nästan är klart (se anvisningar på rispaketet).
  4. Ta upp svampen från vattnet och blanda ned i riset, häll över svampvattnet i en liten kastrull och koka upp.
  5. Skölj tofun och skär i tärningar. Lägg överst på riset och ös med det heta svampvattnet om det ser för torrt ut - resultatet ska bli såsigt och krämigt. Rör om försiktigt och smaka av med lite salt och vitpeppar.
Servering: Skölj och hacka koriander och salladslök. Lägg upp rispuddingen i djupa skålar och strö över koriander, salladslök, skivad gurka och friterad lök. Servera gärna med hoisinsås och sriracha. Obs! Kom ihåg att du får pilla bort de grova ingefärabitarna, stjärnanisen och chilin när du äter - eller så kan du ta bort dem i slutskedet i kastrullen, bestäm själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar