Det blev punka på cykeln så det här fick laga sig självt i ugnen medans vi (läs: killen, jag kollade tv ehehe) bytte slang. Gott och krämigt och grejen med att ha brödet i botten av tallriken är återigen åh så genialiskt - ni som gillar den toscanska rätten ribollita kommer nog gilla detta. Äts ej bröd eller snabba kolhydrater, strunta i brödet och ta extra mycket gratäng och protein.
Vegetariskt: Skippa bacon.
Glutenfritt: Välj glutenfritt bröd. Finns i frysdisken eller på allergifriahyllan i din matbutik. Eller skippa brödet helt!
Krämig kålgratäng med brie
Ingredienser 4 portioner / en ugnsform:
- 1/2 savoykålshuvud eller grönkål
- 1/2 purjolök
- tvä nävar champinjoner
- en tårtbit brie
- 4 dl valfri grädde
- några skivor pancetta, bacon, sidfläsk eller god korv typ salsiccia
- några kvistar färsk timjan
- några kvistar färsk rosmarin
- 2 tsk råsocker
- 3 vitlöksklyftor
- 1 dl vitt vin
- lantbröd
- smör
- olivolja
- salt, svartpeppar
- senap till servering
- du behöver även: aluminiumfolie
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Putsa svampen och skär dem i tjocka skivor. Skölj purjon och skiva grovt. Krossa vitlök och hacka. Ta bort den vita mittnerven på savoykålen och strimla resten. Hacka örterna.
- Hetta upp en stor stekpanna. Tillsätt olivolja, smör, timjan och rosmarin. När smöret börjat tystna häller du i purjo, vitlök och svamp. Salta och peppra.
- När det blivit glansigt och löken lite genomskinlig häller du på vin och puttrar tills vätskan nästan helt är borta, då häller du över allt i en ugnsform.
- Häll i lite mer olivolja till stekpannan och tillsätt kål, socker och salt. Fräs tills kålen mjuknat något och fått lite färg (det går snabbt). Häll över i ugnsformen och blanda med svampen och purjon.
- Häll grädden över ugnsformen och toppa med skivad brieost. Lägg över foliepapper och skjutsa in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta då av folien och låt gå ytterligare ca 5 minuter tills osten blivit gyllene och bubblig.
- Rosta lantbröd och stek fläsket.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar