Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-10

Krämig kålgratäng med brie


Det blev punka på cykeln så det här fick laga sig självt i ugnen medans vi (läs: killen, jag kollade tv ehehe) bytte slang. Gott och krämigt och grejen med att ha brödet i botten av tallriken är återigen åh så genialiskt - ni som gillar den toscanska rätten ribollita kommer nog gilla detta. Äts ej bröd eller snabba kolhydrater, strunta i brödet och ta extra mycket gratäng och protein.
 
Vegetariskt: Skippa bacon.

Glutenfritt: Välj glutenfritt bröd. Finns i frysdisken eller på allergifriahyllan i din matbutik. Eller skippa brödet helt!

Krämig kålgratäng med brie
Ingredienser 4 portioner / en ugnsform:
  • 1/2 savoykålshuvud eller grönkål
  • 1/2 purjolök
  • tvä nävar champinjoner
  • en tårtbit brie
  • 4 dl valfri grädde
  • några skivor pancetta, bacon, sidfläsk eller god korv typ salsiccia
  • några kvistar färsk timjan
  • några kvistar färsk rosmarin
  • 2 tsk råsocker
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl vitt vin
  • lantbröd
  • smör
  • olivolja 
  • salt, svartpeppar
  • senap till servering
  • du behöver även: aluminiumfolie
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Putsa svampen och skär dem i tjocka skivor. Skölj purjon och skiva grovt. Krossa vitlök och hacka. Ta bort den vita mittnerven på savoykålen och strimla resten. Hacka örterna.
  3. Hetta upp en stor stekpanna. Tillsätt olivolja, smör, timjan och rosmarin. När smöret börjat tystna häller du i purjo, vitlök och svamp. Salta och peppra. 
  4. När det blivit glansigt och löken lite genomskinlig häller du på vin och puttrar tills vätskan nästan helt är borta, då häller du över allt i en ugnsform.
  5. Häll i lite mer olivolja till stekpannan och tillsätt kål, socker och salt. Fräs tills kålen mjuknat något och fått lite färg (det går snabbt). Häll över i ugnsformen och blanda med svampen och purjon. 
  6. Häll grädden över ugnsformen och toppa med skivad brieost. Lägg över foliepapper och skjutsa in i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Ta då av folien och låt gå ytterligare ca 5 minuter tills osten blivit gyllene och bubblig.
  7. Rosta lantbröd och stek fläsket.
Servering: Ta fram djupa tallrikar. Smöra en skiva lantbröd och lägg i botten av tallriken, lägg på grönkålsgratäng (se till att skeda över massa gräddig sås) och toppa med bacon och senap.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar