Vegetariskt: Skippa fläsket.
Glutenfritt: Tar du bort brödet så är soppan naturligt glutenfri och low carb. Tro mig, man blir proppmätt ändå.
Linssoppa med bröd, purjo och ägg
Ingredienser 2 portioner:
- 3 dl puylinser eller belugalinser
- 1 liten purjolök
- 2 dl grovt hackad savoykål
- 2 ägg
- 2 dl majonäs
- 3 vitlöksklyftor
- en bit sidfläsk eller 1 god korv exempelvis lammkorv, andouille, salsiccia eller bratwurst
- färsk timjan
- färsk rosmarin
- färsk persilja
- 1/2 tsk dijonsenap
- olivolja
- 1/2 dl vitt vin
- 2 grönsaksbuljontärningar eller fond
- salt, nymald svartpeppar
- tillbehör: levain eller lantbröd, smör, lagrad ost
- Skölj och skiva purjolök. Krossa och hacka vitlök. Hacka och skölj savoykål. Skiva sidfläsket.
- Fräs fläsk, purjo, linser, kål, vitlök och några kvistar timjan och rosmarin i 3 msk olivolja i en kastrull tills purjon blivit glansig och mjuk men ej fått färg. Häll över vin och låt det koka in.
- Häll på 1 1/2 liter vatten, buljong/fond, salt och peppar och sjud utan lock i 30 min eller tills linserna är färdigkokta (se instruktion på förpackningen). Vill du ha tunnare soppa - tillsätt bara lite mer vätska. Ta upp rosmarin- och timjankvistarna.
- Pochera äggen (eller koka löskokt och skala dem).
- Mortla eller finhacka persilja och timjan så det blir 1 msk av varje. Blanda med majonäs, 1/2 riven vitlöksklyfta och smaka av med dijon. Öka mängden örter om du vill ha mer örtsmak.
Låter hur gott som helst.
SvaraRadera