Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-19

Lantlig fransk linssoppa med bröd, purjo, kål, ägg

Nu när ni vet hur man pocherar ägg så hindrar ju inget i hela världen er från att göra den här enkla, snabba, rätt så fula men ack så smakrika franska linssoppan med smak av timjan, vitlök och rosmarin. Lägg en skiva smörat lantbröd i botten av varje tallrik, häll på soppa, ett pocherat ägg samt örtmajonäs och du har en vardagsvinnare. Eller vardagswiener som jag brukar säga.

Vegetariskt: Skippa fläsket.

Glutenfritt: Tar du bort brödet så är soppan naturligt glutenfri och low carb. Tro mig, man blir proppmätt ändå.

Linssoppa med bröd, purjo och ägg
Ingredienser 2 portioner:
  • 3 dl puylinser eller belugalinser
  • 1 liten purjolök 
  • 2 dl grovt hackad savoykål
  • 2 ägg
  • 2 dl majonäs
  • 3 vitlöksklyftor
  • en bit sidfläsk eller 1 god korv exempelvis lammkorv, andouille, salsiccia eller bratwurst
  • färsk timjan
  • färsk rosmarin
  • färsk persilja 
  • 1/2 tsk dijonsenap
  • olivolja
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 grönsaksbuljontärningar eller fond
  • salt, nymald svartpeppar 
  • tillbehör: levain eller lantbröd, smör, lagrad ost
 GÖR SÅ HÄR:
  1. Skölj och skiva purjolök. Krossa och hacka vitlök. Hacka och skölj savoykål. Skiva sidfläsket. 
  2. Fräs fläsk, purjo, linser, kål, vitlök och några kvistar timjan och rosmarin i 3 msk olivolja i en kastrull tills purjon blivit glansig och mjuk men ej fått färg. Häll över vin och låt det koka in.
  3. Häll på 1 1/2 liter vatten, buljong/fond, salt och peppar och sjud utan lock i 30 min eller tills linserna är färdigkokta (se instruktion på förpackningen). Vill du ha tunnare soppa - tillsätt bara lite mer vätska. Ta upp rosmarin- och timjankvistarna.
  4. Pochera äggen (eller koka löskokt och skala dem).
  5. Mortla eller finhacka persilja och timjan så det blir 1 msk av varje. Blanda med majonäs, 1/2 riven vitlöksklyfta och smaka av med dijon. Öka mängden örter om du vill ha mer örtsmak.
Servering: Rosta bröd. Smöra och lägg på någon skiva ost på brödskivorna. Lägg i botten av djupa tallrikar och ös över linssoppa. Toppa med ägg och örtmajonäs. Mal över lite svartpeppar.

1 kommentar: