Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-28

Musslor med ölsmör, dill och ugnsrostad palsternacka


Blåmusslor är ju i säsong nu (dec-april) och är finfina oavsett om du väljer färska eller frysta musslor. Personligen brukar jag köpa frysta och bara använda en del åt gången eftersom det bara är jag som äter skaldjur i hushållet, men välj färska musslor om du hellre vill det. Dessutom får jag en pervers njutning över en full frys men det kanske också beror på att vårt kylskåp är så himla litet att det bara får plats smaksättare samt färskvaror för några dagar. Så råvarorna i frysen och skatterna i skafferiet är det som vardagsmaten rider på.

Vegetariskt: Gör ölkokt halloumi istället för musslor. Tärna halloumi och följ receptet i övrigt men låt sjuda lite längre i ölsmöret.

Snabbmat: Det kanske verkar avancerat men detta går snabbare än att koka makaroner och steka korv. Bonnlyx är det bästa.

Musslor med ölsmör, dill och ugnsrostad palsternacka
Ingredienser 2 portioner:
  • ett paket frysta blåmusslor (500 gram)
  • 10 små palsternackor
  • 1/2 fänkål
  • 2 schalottenlök eller 1 liten gul lök
  • 1 flaska veteöl
  • 2 msk smör
  • ett knippe färsk dill
  • 1 citron
  • olivolja
  • flingsalt
  • tillbehör: lantbröd och aioli - gör egen eller blanda 3 dl majo med riven vitlök, citronsaft, salt och peppar efter smak och tycke.
  • du behöver även: aluminiumfolie
GÖR SÅ HÄR:
  1. Sätt ugnen på 225 grader S.
  2. Finhacka lök och plocka dill. Skölj palsternackorna och dela dem på längden så de blir grova stickor. Skär bort roten på fänkålen och skär den i tjocka skivor på längden.
  3. Lägg palsternackstickorna och fänkålen på folie och ringla över olivolja. Blanda med händerna så allt täcks. Sätt in i mitten av ugnen tills de blivit mjuka och lite svartprickiga på ytan ca 10-15 minuter.
  4. Klicka i smör i en stor kastrull på medelhög värme. Tillsätt lök och musslor. Rör om försiktigt och lägg på lock. Vänta 1 minut, ta sen av locket och häll i öl. Låt puttra 4 minuter utan lock tills alla musslor är öppna (släng de som är stängda). Strö över dill. 
  5. Ta upp musslorna med hålslev och lägg upp på tallrikar.
  6. Koka ned ölsmöret en aning. Lägg upp de rostade palsternackorna och fänkålen i en serveringsskål och strö över flingsalt.
Servering: Häll ölsmöret över musslorna på tallrikarna och strö över litet mer dill. Servera med de rostade grönsakerna samt en skål med aioli och citronskivor. Vill du däremot ha allt i tallriken på en gång lägger du bara grönsakerna i botten, toppar med musslor och häller över ölsmör. Garnera med lite dill, en citronskiva och en stor klick aioli. Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar