Bonus: Chilisåsernas topp5 på Huffpost Taste.
Nudlar, tofu, purjo och svamp i Srirachabuljong
Ingredienser 2 portioner:
- 2 portioner glasnudlar eller risnudlar
- 1 paket fast tofu
- 1 näve champinjoner
- 1 msk fermenterade kinesiska svarta bönor eller 2 tsk svartbönsås (kan uteslutas om du ej har nördig asiatisk matbutik i kvarteret)
- 1 smal purjolök
- 1/2 knippe gräslök
- 3 vitlöksklyftor
- 3 tsk råsocker
- 1-2 msk srirachasås
- 2 msk kikkoman japansk soyasås
- 4 stjärnanis
- rapsolja
- sesamfrön till garnering
- Koka upp vatten + sriracha + soyasås+ stjärnanis i en större kastrull till nudlarna.
- Skölj tofun och skär den i tärningar. Snitta purjon på längden, skölj och skiva den grovt. Skrubba bort eventuell jord/smuts på svampen. Skär mindre svampar i två delar och större svampar i tre delar så att de är ungefär i samma storlek som tofutärningarna. Krossa och skala vitlöken, hacka grovt.
- Ta upp stjärnanisen ur srirachabuljongen med en hålslev eller vanlig sked. Tillaga nudlarna i buljongen enligt instruktioner på förpackningen.
- Sätt en stor stekpanna på hög värme. Tillsätt rapsolja, svamp, purjo, vitlök och råsocker. Rör om och när överflödig vätska försvunnit från pannan (från bla svampen), tillsätter du en skvätt mer rapsolja och råsocker. Det ska inte få jättemycket färg så dra snart av stekpannan från plattan.
- När nudlarna strax är klara - ta ur dem ur srirachabuljongen med pastaslev eller dylikt och för över till stekpannan med tofu.
- Rör om allt försiktigt och ta av från plattan. Servera genast. Ser det lite torrt ut ringla över lite rapsolja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar