Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-13

Nudlar i Srirachabuljong

Om kultiga chilisåsen Sriracha hade en låt skulle det vara Schoools out for summer! Schoools out FOREVER (här i muppversion) för att den är tuff men faktiskt inte farligare än en publikfriande Alice Cooper hit. Den är lika stark som den är perfekt syrligt-söt-salt med ett drag av vitlök vilket kan förklara varför den fått miljontals människor att bli srirachajunkies. Därför är det svårt att komma på ett alternativ till såsen ifråga men hittar du ej Sriracha rekommenderar jag att du provar följande mix: 2 tsk torkade chiliflingor + 1 tsk vitvinsvinäger + 1 kryddmått råsocker per matsked Sriracha. Mortla eller mixa till tjock sås och smaka av till önskad styrka tillsammans med lite salt (funkar bäst om det jäser lite på glasburk dock). Eller så beställer du din sås direkt från Thailaan Asian Markets svenska webbutik. Rookieobs! Du kommer börja med en tveksam droppe Sriracha och till sist använda det till allt - det var inte för inte som 2013 blev utnämnt till Srirachas år i Usa vilket förhoppningsvis betyder att fler matbutiker i Sverige kommer ta in The cock sauce 2014.

Bonus: Chilisåsernas topp5 på Huffpost Taste.

Nudlar, tofu, purjo och svamp i Srirachabuljong
Ingredienser 2 portioner:
 • 2 portioner glasnudlar eller risnudlar
 • 1 paket fast tofu
 • 1 näve champinjoner
 • 1 msk fermenterade kinesiska svarta bönor eller 2 tsk svartbönsås (kan uteslutas om du ej har nördig asiatisk matbutik i kvarteret)
 • 1 smal purjolök
 • 1/2 knippe gräslök
 • 3 vitlöksklyftor
 • 3 tsk råsocker
 • 1-2 msk srirachasås
 • 2 msk kikkoman japansk soyasås
 • 4 stjärnanis
 • rapsolja
 • sesamfrön till garnering
GÖR SÅ HÄR:
 1. Koka upp vatten + sriracha + soyasås+ stjärnanis i en större kastrull till nudlarna.
 2. Skölj tofun och skär den i tärningar. Snitta purjon på längden, skölj och skiva den grovt. Skrubba bort eventuell jord/smuts på svampen. Skär mindre svampar i två delar och större svampar i tre delar så att de är ungefär i samma storlek som tofutärningarna. Krossa och skala vitlöken, hacka grovt.
 3. Ta upp stjärnanisen ur srirachabuljongen med en hålslev eller vanlig sked. Tillaga nudlarna i buljongen enligt instruktioner på förpackningen.
 4. Sätt en stor stekpanna på hög värme. Tillsätt rapsolja, svamp, purjo, vitlök och råsocker. Rör om och när överflödig vätska försvunnit från pannan (från bla svampen), tillsätter du en skvätt mer rapsolja och råsocker. Det ska inte få jättemycket färg så dra snart av stekpannan från plattan.
 5. När nudlarna strax är klara - ta ur dem ur srirachabuljongen med pastaslev eller dylikt och för över till stekpannan med tofu. 
 6. Rör om allt försiktigt och ta av från plattan. Servera genast. Ser det lite torrt ut ringla över lite rapsolja.
Servering: Lägg upp nudlarna i djupa tallrikar. Häll på srirachabuljong efter tycke med en soppslev. Strö över sesamfrön och finhackad gräslök. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar