Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-31

Skrei med bakad jordärtskocka, sidfläsk, ölsmör och dill


Är som bekant tokig i skrei och nu är den i säsong igen fram till april så knalla ned till fiskdisken i din lokala matbutik (eller be butikspersonalen ta in) och testa en bit eller två. Det är billigare än vanlig torskrygg och är en finfin ekologisk torsk som simmar i Barents Hav och har det gött och leker innan fiskare fiskar den från små fiskebåtar och ger den till tacksamma matvrak som mig. I Norge äter man den gärna på högtider i form av rätten mølje som även innehåller torskrom och lever, så jag tänker att det vore en utmärkt alla hjärtans dag rätt för fiskfantaster, för vem går inte igång på lite norsk surf and turf? 

Vegetariskt: Använd halloumi istället för skrei och skippa sidfläsk. Följ receptet i övrigt.

 
Bonusfakta: Skrei är även årets huvudråvara i Årets Kock

Fler recept: Skrei med skärbönor, citronmisosmör, friterat ägg och krispigt gurkskal

Skrei med bakad jordärtskocka, sidfläsk, ölsmör och dill
Ingredienser 2 portioner:
 • 2 bitar Skrei eller torskrygg
 • två nävar små jordärtskockor (en liten påse) alternativt mandelpotatis
 • en bit sidfläsk
 • machésallat eller krasse
 • 1/2 gurka
 • lag till gurka: 1/2 dl vitvinsvinäger, 1 dl strösocker, 1 1/2 dl vatten
 • färsk dill
 • 1/2 flaska veteöl
 • rapsolja
 • smör
 • havssalt, nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Sätt ugnen på 200 grader.
 2. Skrubba rent jordärtskockorna (du behöver inte skala) och lägg dem i en ugnsform. Ringla över rapsolja och salt. Blanda så allt täcks. Skjutsa in i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills de är mjuka men frasigt skal.
 3. Koka upp ingredienserna till gurklagen i en kastrull. Låt svalna (för att den ska svalna snabbt kan du fylla lite kallvatten i diskhon och ställa ned kastrullen). Skölj gurkan och skär i tunna skivor på längden med en osthyvel eller mandolin. Lägg i en skål och häll över lagen. Låt stå och dra.
 4. Skär sidfläsket i bitar. Kolla efter ben på fisken (ta i så fall bort med pincett) och skär i portionsbitar. 
 5. Häll 2 msk rapsolja i en varm stekpanna och lägg i fläsket. Tillsätt fiskbitarna med skinnsidan nedåt. Salta, peppra och klicka i smör. Pilla inte med fisken utan låt den ligga still, tryck ned den bara mot pannan så den får stekyta. Ös smöret och fläsket över fisken så allt tar smak. 
 6. Häll ölen i stekpannan och låt puttra med smöret, fläsket och fisken. 
 7. När fisken börjat flika sig i köttet och precis blivit ogenomskinlig i färgen är den klar - ta gärna av den lite innan så får den gå klar i sin egen värme. Hela processen går på någon minut.
 8. Ta upp fisken och fläsket och klicka i mer smör i pannan så det bryns med ölen. Det blir gött.
Servering: Lägg jordärtskockor och sallat på tallrikar. Toppa med en fiskbit och lite fläsk. Strö över salt, dill och häll över ölsmöret. Lägg några picklade gurkskivor på sidan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar