Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-06

Spagetti med curry, musslor, svamp och kokos



Idag blev det spaghetti day med mamma Svenssons musselpasta. Det är en varm gräddig currybas med purjo, svamp och musslor på toppen. I min version brukar jag även lägga till sidfläsk och bladpersilja, och gör jag den vego använder jag helt enkelt ej musslor men lägger till strimlad grönkål eller bladspenat. Curryn jag använder till just denna rätt är samma som mamma alltid använt - Kockens currypulver. Jag gillar allt ifrån färgen på den till hur den smakar milt men mycket spiskummin, men har du någon annan favoritcurry använd för all del den eftersom den här rätten baseras på nostalgi lika mycket som yum. Och snälla, ta inte bort curryn eller byt ut kokosmjölken mot grädde, det är det som gör allting magiskt i denna rätt.

Vegetariskt: Byt ut fläsk och musslor mot bladspenat eller strimlad grönkål.

Glutenfritt: Använd glutenfri pasta eller pasta gjord på majs eller ris. Finns på allergifria avdelning, fråga i din matbutik.

Spagetti med curry, musslor, svamp och kokos
Ingredienser 2 portioner:
  • spagetti eller tagliatelle 
  • 250 gram blåmusslor (ca två nävar, finns frysta i frysdisken eller färska i delikatessdisken i din matbutik)
  • 1 dl grovt hackat sidfläsk (kan uteslutas)
  • en rejäl näve små champinjoner
  • 2 decimeter purjo
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 msk currypulver
  • 1 msk citronjuice
  • färsk persilja
  • salt, nymalen svartpeppar 
  • olivolja
GÖR SÅ HÄR:
  1. Häll upp vatten och salt i en stor kastrull till pastan.
  2. Skälj och skiva purjon grovt. Krossa och skiva vitlök. Skrubba rent svampen om de är smutsiga, och dela dem i hälften. Skär sidfläsket grovt.
  3. Fräs svamp, sidläsk och purjo i en kastrull med olivolja tills purjon blivit mjuk och glansig. Rör ned curry och salta och peppra. Häll i kokosmjölk och citronjuice och puttra under lock i 10 minuter - under tiden häller du pastan i kokvattnet så blir allt klart samtidigt.
  4. Tillsätt musslor till kastrullen med kokosmjölk och puttra vidare tills musslorna öppnat sig.
  5. Häll ned den kokta avrunna pastan i kastrullen med musslor och rör om försiktigt så allt blandas. Tillsätt bladpersilja och smaka av med salt och peppar. Ta av från plattan och servera.
Servering: Häll upp i djupa tallrikar och ät med lantbröd, smör och flingsalt i en skål på bordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar