Vegetariskt: Skippa fläsket och använd en näve grovt skivad svamp av valfri favoritsort!
Glutenfritt: Välj glutenfri pasta på allergifria hyllan i din matbutik. På bilden ovan är det majspasta, därav den fina gula färgen.
Svenssons carbonara
Ingredienser 2 portioner:
- 2 portioner pasta tex spagetti, tagliatelle eller fusilli
- några skivor bacon eller en bit sidfläsk alt en näve grovt skivad svamp
- 1 dl tärnad grevéost
- 2 äggulor
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 purjolök
- 4 msk hackad gräslök
- 4 msk olivolja
- salt, nymald svartpeppar
- Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
- Skär osten i mindre tärningar. Blanda med äggulor i en skål. Tillsätt nymald svartpeppar, en nypa salt och vispa med gaffel så allt blandas.
- Snitta purjon på längden och skölj noga. Strimla grovt. Skär fläsket i grova bitar. Krossa och hacka vitlök.
- Stek purjo, fläsk och vitlök i en stekpanna med olivolja på mellanvärme tills fläsket är genomstekt och purjon är mjuk och glansig utan att få för mycket färg. Ha inte bråttom - det ska bli blankt och fint och smältande gott.
- När pastan är färdig, häll av vattnet men spara 1 dl av kokvattnet. Häll tillbaks pastan i kastrullen och tillsätt fläsk + purjo samt äggostblandningen och rör om noga tills äggostblandningen blir såsig och täcker pastan. Vill du ha tjockare sås tillsätt några matskedar av det sparade kokvattnet till önskad konsistens.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar