Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-01-14

Svenssons pasta carbonara

Notering: Jag skriver noga här nu Svenssons carbonara iom att vanligtvis behärskade personer som jag själv blir skogstokiga när man fibblar med originalrecept såsom carbonara, alfredo eller risotto milanese och sedan har mage att kalla det för originalnamnet (liksom är inget heligt??!). Och här gör jag, herreminje, även kardinalfelet att använda fusilli istället för spagetti - men detta är en superkvick svensk version av den heliga carbonaran med massor av smältande mjuk purjolök och grevéost som är ack så god så balla inte ur kära du. Varför jag ens kopplar till carbonara till att börja med är att den baseras på dess ultimata sås vilket består av äggulor + ost. Till detta mängder av nymald svartpeppar förstås iom att namnet Alla Carbonara betyder Kolarhustuns vis och då tänker man alltså att svartpepparn ifråga är kolet på pastan. Fråga mig ej om logik ang detta.

Vegetariskt: Skippa fläsket och använd en näve grovt skivad svamp av valfri favoritsort!

Glutenfritt: Välj glutenfri pasta på allergifria hyllan i din matbutik. På bilden ovan är det majspasta, därav den fina gula färgen.

Svenssons carbonara
Ingredienser 2 portioner:
 • 2 portioner pasta tex spagetti, tagliatelle eller fusilli
 • några skivor bacon eller en bit sidfläsk alt en näve grovt skivad svamp
 • 1 dl tärnad grevéost
 • 2 äggulor
 • 2 vitlöksklyftor
 • 1/2 purjolök
 • 4 msk hackad gräslök
 • 4 msk olivolja
 • salt, nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Koka pastan enligt instruktionerna på förpackningen.
 2. Skär osten i mindre tärningar. Blanda med äggulor i en skål. Tillsätt nymald svartpeppar, en nypa salt och vispa med gaffel så allt blandas.
 3. Snitta purjon på längden och skölj noga. Strimla grovt. Skär fläsket i grova bitar. Krossa och hacka vitlök.
 4. Stek purjo, fläsk och vitlök i en stekpanna med olivolja på mellanvärme tills fläsket är genomstekt och purjon är mjuk och glansig utan att få för mycket färg. Ha inte bråttom - det ska bli blankt och fint och smältande gott.
 5. När pastan är färdig, häll av vattnet men spara 1 dl av kokvattnet. Häll tillbaks pastan i kastrullen och tillsätt fläsk + purjo samt äggostblandningen och rör om noga tills äggostblandningen blir såsig och täcker pastan. Vill du ha tjockare sås tillsätt några matskedar av det sparade kokvattnet till önskad konsistens.
Servering: Häll upp pastan i djupa tallrikar och mal över rejält med svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar