Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-02-24

Frukost, fika eller snabb dessert: Chokladpannkakor med blodapelsinVärldens enklaste pannkakor lärde jag mig av Jamie Oliver, alltså ej personligen utan via ett ypperligt tvprogram där han rörde ihop 1 del mjölk, 1 del mjöl och 2 ägg tillsammans med valfri riven frukt. Åh tv, du lär mig så mycket! Vilket alltså är sant icke ironi - jag har lärt mig mer om såser av televiserade Michel Roux, Julia Child och Per Morberg än av någon annan, dock kanske detta också förklarar varför jag har så svårt med varma emulsioner iom att det inte står någon bredvid en och säger exakt vad det är man gör för fel men det är ju en annan historia som får gå under den rafflande titeln Äventyret om Tessan och de varma Äggulorna.

Lagra upp: Passa på och grädda massa pannkakor så du kan frysa in dem med bakplåtspapper mellan varje så det är lätt att ta ut och äta vid behov. 

Choklad: Ta din favoritchoklad eller kolla MåBras chokladtest eller Äkta Varas chokladinfo. Hatar du choklad så skit i den helt och följ receptet i övrigt.

Gluten- och laktosfritt: Välj växtmjölk och glutenfritt mjöl. Jag använde sojamjölk och rismjöl till dessa.

Chokladpannkakor med blodapelsin
Ingredienser ca 4 pannkakor:
 • 2 dl valfri mjölk
 • 2 dl mjöl
 • 2 ägg
 • saften av 1 blodapelsin
 • 1 msk flytande honung
 • 1/2 dl riven mörk choklad
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk bakpulver
 • 1 tsk mald kardemumma
 • smör
 • tillbehör: valfri vaniljglass, blodapelsinzest
GÖR SÅ HÄR:
 1. Vispa ihop mjöl, ägg, mjölk i en bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa så allt blandas.
 2. Hetta upp en stekpanna och klicka i smör. När smöret tystnat häller du i lite smet och gräddar tills ytan stelnat och små håliga bubblor bildas. Då vänder du stekpannan med ett luftflipp eller en stekspade. Lägg pannkakorna på en tallrik tills alla är gräddare.
Servering: Servera med vaniljglass, rivet blodapelsinskal och eventuellt en skål med mer riven choklad. Själv äter jag pannkakor med smör istället för glass pga smörlover, men det gör du som du vill.

2 kommentarer:

 1. Älskar blodapelsin, har förtärt oräkneliga mängder denna vintern. Väldigt peppad på att prova detta!!! Annars är ju detta pannkaksreceptet underbart
  http://hemmafru.taffel.se/2009/12/07/bananpannkakor/
  Lagade bernaisesoppan ikväll och åt till Harold and Maude. Bra kombo, båda lika tröstande.

  SvaraRadera
 2. Åhhh bananpannkakor med kokos, fy sjuttsingen vad det är gott. Det ska jag göra snarast till frukost, tack för tips. Och grymt sällskap till beasoppan de där Harold and Maude.

  SvaraRadera