Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-02-18

Friterad salt & peppartofu med pak choy, rostad chili, krispig morot, svamp, koriander och rädisa

Att fritera är en av mina favorittekniker. Man kan ta nästan vad som helst och ge det en annan karaktär och konsistens. Har du något du inte tycker är så kul så prova fritera det; blir det morotsskal över, fritera det! Har du kokt ris kvar från gårkvällen, fritera det! Vet du inte vad du ska göra av sista persiljan, fritera det! Har du tröttnat på blomkål men har hur mycket som helst kvar, fritera det! Dessutom kan man ge det friterade olika smaker beroende på om man gör en frityrsmet till (man kan bla använda veteöl som vätska i smeten vilket är störtgott när man tex gör friterade lökringar), eller om man som här använder örter eller kryddor i oljan som både ger smak och god doft. Så var inte rädd för att prova fritera! Ha bara ett lock till hands och börjar oljan ryka är det för varmt så då får du dra av kastrullen från plattan, dra ned värmen och sen köra på igen. Håll ett vakande öga så kommer det gå hur bra som helst!

Ingredienser: Alla ingredienser finns i välsorterade mataffärer eller i asiatiska livsmedelsbutiker. Hittar du inte sriracha kan du ersätta med annan favoritchilisås. Pak choy och bok choy är asiatiska bladiga kålsorter som är rätt lik mangold och kan således ersättas med detta. Sichuanpeppar kan vara svårt att hitta om du inte har en asiatisk affär i närheten men går bra att beställa online eller bara skippa helt. Bor du i Malmö kan jag tipsa om min favoritaffär Kina Center Livs på Möllevångstorget - fråga personalen om du har några frågor, de är grymma.

Friterad salt & peppartofu
Ingredienser 2 eller 4 portioner beroende på hur mycket nudlar du gör:
  • ett paket naturell tofu
  • 2 pak choy
  • 4 torkade chili
  • 2 stjärnanis
  • 3 vitlöksklyftor
  • ca 2 msk saft av blodapelsin
  • 2 morötter
  • en näve svamp
  • 1 kruka färsk koriander
  • 4 vårlök
  • 5 rädisor eller en bit rättika 
  • 2 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
  • 1 msk råsocker eller flytande honung
  • 2 msk maggisås eller kikkoman soya
  • 1/2 lime
  • pumpafrön eller naturella cashewnötter
  • koreansk chilikrydda (kan ersättas med torkade chiliflakes eller anchochilipulver + salt + sesamfrön)
  • sesamfrön
  • 2 liter rapsolja
  • havssalt, nymald svartpeppar 
  • du behöver även: hålslev eller matpincett att ta upp det du friterar
gurksallad
  • 1/2 gurka (ej den vattniga biten i mitten)
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk citronsaft
srirachanudlar
  • 1 paket risnudlar eller äggnudlar
  • 2 msk sriracha eller valfri annan chilisås
  • 1 tsk råsocker
  • 1/2 lime
  • 1 tsk sichuanpeppar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Skölj av tofun och tärna i stora bitar. Torka torra med hushållspapper eller på en tidning. Salta och peppra och blanda så alla sidor täcks. Ställ åt sidan.
  2. Skölj gurkan och skär tunnt på längden med osthyvel eller mandolin. Blanda med sesamolja och citronsaft i en skål. Låt stå och dra.
  3. Skölj och hacka vårlök fint. Hacka vitlök. Rensa svamp och skär i två delar. Skala moroten och spara skalstrimlorna. Skiva resten av moroten. Skiva rädisorna tunnt. Skär av botten på pak choy och skiva i ca 4 cm tjocka bitar. Blanda morotsskalet med koreansk chilikrydda alternativt torkade chiliflakes + sesamfrön.
  4. Hetta upp rapsolja tillsammans med torkad chili och stjärnanis i en tjockbottnad mellanstor kastrull. När det luktar gott och rostat om oljan tillsätter du tofu och friterar i några minuter tills frasigt yttre. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper eller på en tidning. Fritera tills all tofu är klar. Lägg sedan i morotsskalet och fritera tills de blivit lätt knapriga. Ta upp med hålslev på hushållspapper eller tidning. Strö salt över.
  5. Fräs vitlök, svamp och morot i 4 msk rapsolja i en stor stekpanna på hög värme. När svampen fått färg tillsätter du vårlök, vinäger, socker och soya och låter puttra ihop till en kletig sås. 
  6. Häll av på serveringsfat och sätt tillbaks stekpannan på plattan. Häll i 1 msk till rapsolja och lägg i pak choy och pumpafrön. Fräs snabbt tills pak choyen precis mjuknat. 
  7. Lägg pak choyen överst på serveringsfatet och toppa kalaset med den friterade tofun och morotsskalet. Strö över färsk koriander och rädisor och pressa blodspelsinsaft över tofun.
  8. Koka upp vatten med sriracha, socker och limesaft och koka nudlarna däri efter anvisningar på nudelförpackningen. 
Servering: Häll över srirachanudlarna i en skål och strö över sichuanpeppar och sesamfrön. Ställ fram tofurätten, gurksalladen och nudelskålen på bordet och låt folk ta för sig av allt efter eget bevåg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar