
När jag bodde hos min norrländska pappa i Stockholm förra veckan hade han renskav, lök och lingon hemma. Jag köpte till lite brysselkål och svamp och lagade till en norrländsk favoriträtt som blev klar på ett huj. Receptet räcker till 2 portioner eller 4 om du äter kokt potatis till.
Vegetariskt: Använd strimlad portabello istället för renskav och ersätt kycklingbuljong med grönsaksbuljong. Följ receptet i övrigt!
Renskav med bränd brysselkål
Ingredienser 2 portioner:
- 1 paket renskav
- två nävar brysselkål
- en näve champinjoner eller kantareller
- 3 dl valfri matlagningsgrädde
- 1 kycklingbuljongtärning eller fond
- 1 tsk råsocker
- 2 gul lök
- 5 vitpeppakorn
- 2 lagerblad
- 1-2-3-lag: 1/2 dl vitvinsvinäger, 1 dl strösocker, 2 dl vatten
- färsk dill eller persilja
- rårörda lingon eller tranbärsgelé
- rapsolja
- smör
- salt, mald vitpeppar
- Ta fram skaven så den tinar något. Skiva en av lökarna och hacka den andre. Skär brysselkålen i två delar. Rensa svampen och skär i skivor.
- Koka upp ingredienserna till lagen i en kastrull tillsammans med vitpepparkorn och lagerblad. Tillsätt den skivade löken och låt allt svalna genom att ställa kastrullen i en kallvattenfylld diskho.
- Koka upp 4 dl vatten med kycklingbuljong.
- Stek brysselkålen i het panna med rapsolja och socker tills den fått lite svarta brända fläckar. Häll på den varma kycklingbuljongen och bräsera tills buljongen kokat in något och kålen är mjuk utan att tappa spänsten. Smaka av med salt.
- Fräs den halvtinade skaven i en klick smör och rapsolja i en stor stekpanna. Tillsätt svamp och hackad lök. Salta, peppra och tillsätt grädde när svampen fått lite färg. Låt puttra ihop och smaka av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar