Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-02-19

Snabblagat grönt efter en dag med Årets Kock: Svamp, endive, äpplemustinkokt lök med timjan, brynt apelsinsmör och svarta oliverEfter att ha varit på Årets Kock i Stockholm där några av de fasta råvarorna var kål, lök och apelsin, blev jag inspirerad och gick hem och lagade detta till en mycket sen lunch. Enkelt, gott och veganskt om du väljer mjölkfritt smör. Lantbröd eller levain är gott till. Endiven är en grej jag inte använder mig speciellt mycket av. Detta KAN pinsamt nog vara första gången jag lagar det hemma, men fuck it jag skyller på att jag är anti den vanligtvis bittra smak som endiven rör sig kring, dock kan detta lätt fixas med hjälp av en hälsosam dos smör, syra och eventuellt lite socker. Dessutom är den i säsong till mars så passa på!

Oliver: Ett jäkla träsk om du frågar mig - de flesta svarta oliver som finns i handeln är gröna oliver som färgats med lut, LUT gott folk, och resterande oliver smakar oftast som en blandning mellan regnvatten (dock gott så jag ändrar mig nu till diskvatten) och rost. Välj gärna oliver från Fontana eller Zeta. De är bra och goda och finns i stort sett alla butiker i hela Sverige. Mina favoriter är dock Larsa som är ett Malmöbaserat medelhavsmatföretag som alla här i Malmö känner igen från yogurtdrycken Ayran på stans alla falafelhak. De importerar skitgoda oliver som även behåller smaken i urkärnad form.

Svamp, endive, äpplemustinkokt lök med timjan, brynt apelsinsmör och svarta oliver
Ingredienser 2 portioner:
 • 2 endive
 • två nävar skogschampinjoner
 • 1 gul lök
 • 1 röd lök
 • 1 flaska äpplemust
 • en bunt färsk timjan eller 2 msk torkad
 • färsk dill
 • 1/2 blodapelsin
 • 1 tsk råsocker
 • 2 dl hackade svarta kalamataoliver hoprörda med olivolja och salt eller färdig tapenade
 • smör
 • smakrik olivolja
 • havssalt, nymald svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
 1. Skala och dela lökarna på längden. Dela försiktigt löken till några olika lager.
 2. Koka upp vatten, 1 msk salt, 1 msk smör och äppelmust i en kastrull tillsammans med timjan. Lägg i lök och dra ned till lägsta värmen (vätskan ska täcka löken så fyll på mer vatten om det behövs)
 3. Sjud under lock tills löken är mjuk och len i smaken ca 30 min - du kan även göra detta någon timme innan matdags och låta löken svalna i buljongen så den tar ännu mer smak. Gör gärna massa lök samtidigt och använd sedan till allt från hamburgare till grytor och sallader. Förvaras enklast i glasburk i kylen.
 4. Skär endiven på längden och lägg på ett fat. Ringla över olivolja och strö över havssalt och socker. Ställ åt sidan.
 5. Rensa svamp och skär i skivor. Fräs i olivolja och en klick smör i en het stekpanna tills de är gyllene. Salta och peppra. Tillsätt endiverna och fräs tills de blivit gyllene svartfläckiga. Det går snabbt. Ta upp och lägg på tallrikar.
 6. Klicka i ytterligare 4 msk smör i stekpannan och kläm över apelsinsaft. Bryn tills smöret blivit lite brunt och luktar nötigt men sött. Häll smöret över endiverna på tallrikarna.
Servering: Endiven, svampen och smöret är på plats i tallrikarna så lägg dit lite inkokt lök och klicka ut olivröra på endiverna. Toppa med färsk dill. Servera med bröd och flingsalt. Nordisk bonnefestmat på ett kick!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar