Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-02-04

Bánh xèo - vietnamesisk rispannkaka med ostronskivling, gurka, picklad morot, koriander, hoisinsås och sriracha



Jag har varit sugen på Bánh mì ett tag vilket som bekant är en vietnamesisk baguette fylld
med koriander, pastej, gurka, picklade morötter & rättika (do chua), och en massa annat gott. Däremot använde jag vietnamesiska rispannkakor (bánh xèo) som grund istället för bröd vilket blev lika gott som nyttigt. Passar utmärkt för vego, lchf, paleo, gi, glutenintoleranta, laktosintoleranta, blabla och är du vegan kan du bara skippa äggen för ibland glömmer jag dem när jag gör pannkakor men det funkar fint ändå. Blir det över pannkakor är det bara att förpacka dem ordentligt och frysa in.

Hoisinsås: Finns i asiatiska livsmedelsbutiker eller på asiatiska hyllan i din matbutik. Använd annars Tartexpastej som du hittar på vegohyllan. Fråga i din matbutik!

Rismjöl och majsmjöl: Finns på mjöl/bakavdelningen i din matbutik från märken som Risenta och Saltå Kvarn.

Vietnamesisk rispannkaka
Ingredienser 3 stora pannkakor eller 6 små beroende på stekpannans storlek:
  • 3 nävar ostronskivling
  • 3 vårlökar 
  • 1/2 gurka 
  • ca 4 dl strimlad bok choy, mangold eller bladspenat
  • 1 kruka koriander
  • machesallat eller böngroddar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk hoisinsås
  • sriracha eller valfri chilisås
  • friterad lök (butiksköpt eller egengjord)
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka eller 1/3 rättika 
  • rapsolja
  • salt
  • 1-2-3lag: 1 dl vitvinsvinäger, 2 dl strösocker, 3 dl vatten
  • eventuellt tillbehör: valfria nudlar   
 rispannkakor - bánh xèo: 
  • 2 ägg
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 dl rismjöl
  • 2 msk majsmjöl eller polenta
  • 2 tsk gurkmeja (kan uteslutas om du inte vill ha gula pannkakor)
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk råsocker eller strösocker
GÖR SÅ HÄR:
  1. Häll i ingredienserna till 1-2-3lagen i en liten kastrull. Koka upp och dra från plattan. Låt svalna genom att ställa ned kastrullen i en kallvattenfylld diskho (vattnet behöver bara vara ca 3-4 cm djupt).
  2. Blanda ingredienserna till pannkakorna i en bunke. Vispa till en slät smet och ställ in i kylen.
  3. Skala morot och palsternacka och skär i tunna skivor på längden med en osthyvel eller mandolin. Lägg morot- och palsternackskivorna i en glasburk eller skål och häll över lagen.
  4. Skölj och skiva gurkan och vårlöken. Strimla bok choy. Riv ostronskilingen till strimlor. Krossa och hacka vitlök.
  5. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Tillsätt svamp, bok choy och vitlök. Häll på honung, vitvinsvinäger och en gnutta salt. Rör om och fräs tills svampen blivit gyllene. Smaka av. Häll över i en skål och blanda ned vårlök.
  6. Häll rapsolja i stekpannan igen. Häll i pannkakssmet så det bildar ett lager, vinkla pannan så smeten når runt hela pannan. När den stelnat på ytan och små hål-bubblor bildats är det dags att vända den antingen med en stekspade eller genom att flippa den i luften. Du kan också bara steka på en sida och vara nöjd. Stek upp alla pannkakor och lägg upp dem på ett fat allteftersom.
Servering: Eftersom man ska vika över pannkakan lägger man bara fyllningen på halva. Bred först ut ett lager hoisin eller tartex, lägg sen på koriander, gurka, svamp, picklad morot & palsternacka, machesallat eller groddar och avsluta med ett till lager koriander. Kläm över lite sriracha och vik ihop. Servera med rostad lök i en skål på bordet samt eventuellt lite nudlar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar