Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-03-07

Hel kyckling med apelsin, sichuanpeppar, rosmarin och kokoslinser

Svärföräldrarna och mamma Svensson kom på middag samma kväll vilket ju händer prick aldrig pga att mina föräldrar bor i Stockholm, men så skedde då miraklet och jag hittade en finfin kyckling som jag tänkte kunde få smaka franskt tillsammans med rosmarin, linser och apelsin. Men jahapp, så kunde jag ju inte riktigt hejda mig utan tänkte att det skulle väl ändå vara bra gott med lite citrushetta från sichuanpeppar, samt lite kletig sötma från honung och sälta från soya och oj varför inte lite god mild kokosmjölk med torkad chili som komplement till de snälla linserna och helt plötsligt blev det en fransk-asiatisk kyckling istället och vad gjorde väl det när det blev väldans gott och dessutom så enkelt att jag gick runt helt frustrerad i köket och inte hade något att göra. Bra festmiddag med andra ord för den har mycket smak men få ingredienser och tar lite tid i anspråk. Dock är den ful som men magen har ju inga ögon så vitt jag vet?

Vegetariskt med tempeh: Tempeh är som en hoppressad limpa av sojabönor och rismjöl som har fastare konsistens än tofu och går utmärkt att frysa in. Den tar upp smak suveränt och passar utmärkt att marinera. Skär upp tempehn i mindre bitar och marinera på samma sätt som kycklingen. Följ receptet i övrigt men ha bara inne tempehn i ugnen tills den fått lite mörkare yta, ca 20 min. Tempeh finns i välsorterade hälsokostbutiker och asiatiska livsmedelsbutiker.

Vegetariskt med sojakött: Sjud torkat sojakött i grönsaksbuljong med 2 msk rosmarin + 5 apelsinskivor tills mjukt ca 10 minuter. Ta upp och låt svalna. Pressa ur överflödig vätska och marinera med 1 msk vardera; flytande honung, kikkoman soya och rapsolja. Vänd runt och låt stå minst 1 timme men helst över natten. Fräs sen i het stekpanna med rapsolja och servera med kokoslinserna. Klart. Har du inte torkat sojakött i närheten kan du använda samma metod med quornbitar.

Kyckling med med apelsin, sichuanpeppar, rosmarin och kokoslinser
Ingredienser 4 portioner:
  • 1 hel ekokyckling eller majskyckling
  • 3 tsk sichuanpeppar, mortlad eller mald
  • 2 blodapelsin
  • 2 msk rosmarin
  • färsk persilja ca 2 dl hackad
  • 3 dl gröna linser eller puylinser
  • 1 burk kokosmjölk (ej light)
  • 1/2 dl flytande honung
  • 1/2 dl kikkoman soyasås
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 tsk råsocker
  • 1 1/2 kycklingbuljongtärning/fond
  • 3 torkade chili eller 1-2 tsk chili flakes
  • 1-2 tsk fisksås eller kikkoman soya
  • havssalt, nymald vitpeppar
  • rapsolja
  • tillbehör: lantbröd eller levain
GÖR SÅ HÄR:
  1. Blanda honung, soya, rosmarin och sichuanpeppar i en skål. Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden. Massera in så hela kycklingen täcks och marinera i kylskåp minst 1 timme.
  2. Ta fram en fuktad lergryta eller vanlig gryta. Krossa vitlöksklyftorna och skiva apelsinerna och lägg ner allt tillsammans med kycklingen i grytan - lägg några av vitlöksklyftorna och apelsinskivorna inuti kycklingskrovet. Häll över restrerande marinad, sätt i en kötttermometer och kör in i ugnen i ca 50-70 minuter på 200 grader. När kycklingen är 67-70 grader är den klar / när köttsaften är rosa.
  3. Under tiden gör du linserna - sjud linserna enligt instruktioner på förpackningen i buljong och koka samtidigt upp kokosmjölken i en annan kastrull med torkad chili, fisksås och råsocker tills det kokat ihop lite och fått god smak (kom ihåg att smaka av och justera).
  4. När linserna börjar bli klara häller du av större delen av buljongen och blandar i 2 dl finhackad persilja. Häll sedan över kokosmjölken. Obs det kommer se ut lite som kräks men blir gott jag lovar.
Servering: Häll upp kokoslinserna i djupa tallrikar och toppa med en bit kyckling. Strö gärna över lite mer persilja och servera med gott bröd att doppa i kokossåsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar