Carnitas på kött: Sitter du på stugan och mumlar surt för att du har några sojastrimlor men en fin fläskkarré så använd såklart den istället. Det är som att göra pulled pork så puttra fläsket i cocacolan tills köttet faller isär när du petar i det med en gaffel. Det tar några timmar. Du kan också göra det med en hel kyckling tills den faller isär, vilket såklart går snabbare än karré.
Mängd: Receptet räcker till två mindre baguetter som du kan dela på hälften (som mackan på bilden) om du inte är störthungrig. Gör som magen känner, men om du serverar plocktillbehör till, typ melonskivor, mango, glasnudlar, bakad chilipotatis etc så rekommenderar jag definitivt de mindre mackorna.
Majo eller inte majo: Jag är ju ett stort majonnäsfan så bred gärna på ett lager majo efter hoisinsåsen för extra fatso. Det finns äggfri vegansk majonnäs i välsorterade matbutiker.
Vegan Banh mi
Ingredienser för två stora eller fyra mindre mackor:
- 2 mindre baguetter
- färsk koriander
- ett knippe rädisor
- en näve ostronskivling eller champinjon
- sriracha, tabasco eller annan chilisås
- hoisinsås
- rapsolja
- en stor näve sojastrimlor
- 1 msk flytande honung
- 1 flaska cocacola
- 1 msk japansk kikkoman soya
- 1 tsk äppelcidervinäger
- 1 blodapelsin
- 1 stjärnanis
- 2 msk torkad oregano
- 2 vitlöksklyftor
- 1 gul lök
- 1 msk brunt farinsocker
- havssalt, nymald eller finmald svartpeppar ej grovmalen
- lag: 1 dl äppelcidervinäger, 2 dl socker, 3 dl vatten
- 2 röda lökar
- 1/2 gurka
- 2 morötter
- ett knippe rädisor
- 2 glasburkar
- Pickles: Börja med picklingen eftersom de måste dra ett tag. Koka upp ingredienserna till lagen. Vispa och låt svalna. Skölj gurka, morot och rädisor och skär dem tunt på mandolin eller med osthyvel (ta inte med den innersta vattniga kärndelen i gurkan), samt skala och skiva rödlök tunt. Lägg rödlök i en av burk och resten i den andre burken. Häll över lagen, sätt på lock och skaka varligt så allt blandas. Ställ i kylen.
- Sojacarnitas: Sjud sojaköttet i saltat vatten tills det är mjukt, ca 10-15 min. Ta upp och lägg på en tidning eller hushållspapper - låt svalna och pressa ut överflödig vätska. Lägg i en bunke och salta, peppra och ringla över 1 msk rapsolja och 1 tsk flytande honung. Massera in i sojaköttet och bryn på hög värme i en gryta eller stor kastrull tills sojaköttet fått gyllene yta. Rör om då och då och tillsätt mer rapsolja så det ej blir bränt. Tillsätt Cocacola, kikkoman soya, äppelcidervinäger, stjärnanis, farinsocker, grovt skivad lök, krossad vitlök och skivad blodapelsin så det täcker sojaköttet. Sätt på lock och låt puttra på medellåg värme i ca 45 minuter. Kolla till grytan då och då och tillsätt med Cocacola om det kokat bort för mycket. Smaka av med salt, peppar och massa oregano.
- Stek svampen i lite rapsolja tills den fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar