Translate

Om mig

Mitt foto
Kock, journalist, skytt, malmöbo, exnorrlänning och odlingsnörd fast allt jag odlar dör innan jag hinner äta upp det. Jag älskar allt från surströmming till taco och mina idoler är Julia Child och Svenske Kocken i Mupparna. Recepten kan göras vego samt gluten- och laktosfria om de inte redan är det från början. Jag skriver även gröna recept för Taffel.se samt mattidningen VEGO. Kontakta mig på svenssonsmat@gmail.com eller via facebook.

2014-03-30

Vegan Banh Mi

Hej och hå och en flaska med BANH MI. Banh mi är som bekant en vietnamesisk macka som enkelt förklarat är en baguette fyllt med massa gott. Är du glutenfri kan du äta den naken med romansallad eller med kokospannkaka istället för bröd. Ett tips är att göra massa carnitas och pickles på en gång - jag brukar portionsfrysa i fryspåsar så man alltid har hemma, och pickles håller dölänge om du använder väl rengjorda burkar (koka dem i vatten innan användning), och passar till allt från hamburgare till sallader. Och får du macka över är det bara att slå in den i folie så har du perfekt utflyktsmat som bara blir godare när den får gegga till sig lite. Är även bra festmat eller plockmat om du har många gäster eftersom det bara är att fylla baguetter, skära upp till önskad storlek, lägga upp på fat, klart.

Carnitas på kött: Sitter du på stugan och mumlar surt för att du har några sojastrimlor men en fin fläskkarré så använd såklart den istället. Det är som att göra pulled pork så puttra fläsket i cocacolan tills köttet faller isär när du petar i det med en gaffel. Det tar några timmar. Du kan också göra det med en hel kyckling tills den faller isär, vilket såklart går snabbare än karré.

Mängd: Receptet räcker till två mindre baguetter som du kan dela på hälften (som mackan på bilden) om du inte är störthungrig. Gör som magen känner, men om du serverar plocktillbehör till, typ melonskivor, mango, glasnudlar, bakad chilipotatis etc så rekommenderar jag definitivt de mindre mackorna.

Majo eller inte majo: Jag är ju ett stort majonnäsfan så bred gärna på ett lager majo efter hoisinsåsen för extra fatso. Det finns äggfri vegansk majonnäs i välsorterade matbutiker.

Vegan Banh mi
Ingredienser för två stora eller fyra mindre mackor:
  • 2 mindre baguetter
  • färsk koriander
  • ett knippe rädisor
  • en näve ostronskivling eller champinjon
  • sriracha, tabasco eller annan chilisås
  • hoisinsås
  • rapsolja
Sojacarnitas: 
  • en stor näve sojastrimlor
  • 1 msk flytande honung
  • 1 flaska cocacola
  • 1 msk japansk kikkoman soya
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1 blodapelsin
  • 1 stjärnanis
  • 2 msk torkad oregano
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 msk brunt farinsocker
  • havssalt, nymald eller finmald svartpeppar ej grovmalen
Pickles: 
  • lag: 1 dl äppelcidervinäger, 2 dl socker, 3 dl vatten
  • 2 röda lökar
  • 1/2 gurka
  • 2 morötter
  • ett knippe rädisor 
  • 2 glasburkar
GÖR SÅ HÄR:
  1. Pickles: Börja med picklingen eftersom de måste dra ett tag. Koka upp ingredienserna till lagen. Vispa och låt svalna. Skölj gurka, morot och rädisor och skär dem tunt på mandolin eller med osthyvel (ta inte med den innersta vattniga kärndelen i gurkan), samt skala och skiva rödlök tunt. Lägg rödlök i en av burk och resten i den andre burken. Häll över lagen, sätt på lock och skaka varligt så allt blandas. Ställ i kylen.
  2. Sojacarnitas: Sjud sojaköttet i saltat vatten tills det är mjukt, ca 10-15 min. Ta upp och lägg på en  tidning eller hushållspapper - låt svalna och pressa ut överflödig vätska. Lägg i en bunke och salta, peppra och ringla över 1 msk rapsolja och 1 tsk flytande honung. Massera in i sojaköttet och bryn på hög värme i en gryta eller stor kastrull tills sojaköttet fått gyllene yta. Rör om då och då och tillsätt mer rapsolja så det ej blir bränt. Tillsätt Cocacola, kikkoman soya, äppelcidervinäger, stjärnanis, farinsocker, grovt skivad lök, krossad vitlök och skivad blodapelsin så det täcker sojaköttet. Sätt på lock och låt puttra på medellåg värme i ca 45 minuter. Kolla till grytan då och då och tillsätt med Cocacola om det kokat bort för mycket. Smaka av med salt, peppar och massa oregano.
  3. Stek svampen i lite rapsolja tills den fått fin färg. Smaka av med salt och peppar.
Servering: Montera mackan med först ett lager hoisinsås, sen några skivor picklad gurka, svamp, sojacarnitas, picklad morot, picklad lök, färsk koriander, picklad rädisa och sriracha! Färsk frukt som mango eller melon är gott efteråt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar